Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αυγουστιάτικος «Γολγοθάς» για τον κ. Σαμαρά

Αυγουστιάτικος «Γολγοθάς» για τον κ. ΣαμαράΙσως είναι το πιο δραματικό καλοκαίρι για την πολιτική ηγεσία του τόπου από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν. Ιδίως για τον Πρωθυπουργό αλλά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη συμμαχική κυβέρνηση, καθώς μέσα στις επόμενες 30 ημέρες κρίνονται σχεδόν τα πάντα για την Ελλάδα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης - μία συμβολική απόδειξη τούτου, είναι ότι δεν πρόκειται να πάει διακοπές εφέτος, όπως έχει ξεκαθαρίσει και στους υπουργούς και συνεργάτες του.
Οι σταθμοί του θερινού Γολγοθά είναι πολλοί και καθένας εμπερικλείει μείζονες κινδύνους και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
Στην αυριανή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Σαμαράς, αφού έχει κατορθώσει να
αποσπάσει τη δέσμευσή τους για το οδυνηρό πακέτο μέτρων, θα επιδιώξει να επιτύχει συμφωνία επί των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Ζήτημα εξίσου «καυτό», καθώς οι αντιδράσεις στα τρία κόμματα είναι ορατές.
Σε επόμενη συνάντησή τους, οι 3 θα επιχειρήσουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό ως προς την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, για το οποίο υπάρχουν ήδη παράπονα από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί λογικά η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Στόχος είναι να περισωθεί «ό,τι είναι δυνατόν» από χαμηλούς μισθούς και συντάξεις (όπως του ΟΓΑ) σύμφωνα με τις εντολές του Πρωθυπουργού προς τον κ. Στουρνάρα και ταυτόχρονα να έχει «μπει σε σειρά» η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των πιστωτών μας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ευελπιστούν να έχει ήδη εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός μία «ξεκάθαρη προαναγγελία θετικής αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία αναχωρεί σήμερα από το υπ. Οικονομικών.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ
Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει το δικό του roadshow στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στις 24 Αυγούστου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και την επομένη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Στόχος, να πείσει τους δύο ηγέτες, οι οποίοι εν πολλοίς καθορίζουν τη «γραμμή» της ΕΕ για την ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας κατά δύο έτη τουλάχιστον, έως το 2016. «Ισχυρό χαρτί» στα χέρια του (επιδιώκει να) είναι η προώθηση όλων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απαιτούν από την Ελλάδα οι πιστωτές μας, καθώς και η υιοθέτηση του πακέτου των 11,5 δισ., ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδεσμεύσει και τη δόση των 31 δισ. ευρώ που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ως «μάννα εξ ουρανού» για να διευθετηθούν ταμειακά αδιέξοδα. Θα υπάρξουν, επίσης, συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον ηγέτη της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι αλλά και με τους ηγέτες Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι και Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να συμπηχθεί το «μέτωπο του Νότου».
Το τελικό «πακέτο» - τόσο με τα οδυνηρά μέτρα όσο και με τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως εξασφαλίσει ο κ. Σαμαράς, θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου, λίγο πριν από την εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα δύσκολα εδώ. Ακόμη και υπό το καλύτερο δυνατό σενάριο, να μας δοθεί η επιμήκυνση δηλαδή σε προφορικό επίπεδο - αφού η οριστική και τυπική έγκριση θα έλθει στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου - για τη συμμαχική κυβέρνηση τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Κανείς από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς είναι βέβαιος για τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στα νομοσχέδια που θα έρθουν, με τα οποία θα κόβονται εκ νέου μισθοί και συντάξεις και θα επιβάλλονται οριζόντιες περικοπές.

Φόβοι σε Συγγρού, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου για διαρροές βουλευτών
Στα επιτελεία της Συγγρού, της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου τρέμουν στην ιδέα διαρροών από βουλευτές, οι οποίοι μην αντέχοντας την κοινωνική κατακραυγή, θα αποφασίσουν να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Είναι βέβαιο ότι πέραν των στρατηγικού χαρακτήρα συζητήσεων που θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί κκ. Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης, κατά τη νέα συνάντησή τους τη Δευτέρα στις 16.00 στο Μαξίμου, θα ανταλλάξουν και απόψεις για το κλίμα που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες. Είναι χαρακτηριστική η διαγραφή του κ. Ν. Νικολόπουλου από τον κ. Σαμαρά την Παρασκευή, η εξαιρετικά σοβαρή κρίση που σοβεί στο ΠαΣοΚ μετά και το επεισόδιο των κκ. Βενιζέλου-Χρυσοχοΐδη αλλά και οι επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Κουβέλης από τον «ΠαΣοΚογενή» κ. Οδυσσέα Βουδούρη για τη στάση στο θέμα τις διαπραγμάτευσης.
Ολα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους τα τρία κομματικά επιτελεία, είναι πως αυτήν την ώρα συντελούνται υπόγειες διαδρομές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ανακατατάξεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και τις ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις έντονες αντιρρήσεις που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών για την αναγκαιότητα των μέτρων. Οπως επίσης και τη φανερή «εχθρότητα» του προέδρου του ΠαΣοΚ έναντι του «τσάρου» της Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τα σχεδόν ευθέως διατυπωμένα υπονοούμενα του κ. Βενιζέλου για όσους δημιούργησαν στο εξωτερικό την εικόνα ότι «η Ελλάδα θέλει να πάρει μέτρα 11,5 δισ., αλλά αντιδρούν οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι» αφορούσαν προφανώς τον κ. Στουρνάρα, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε και έντονο φραστικό επεισόδιο εντός του Μαξίμου και χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Είναι πασιφανές πως οι πάσης φύσεως τακτικισμοί των κυβερνητικών εταίρων δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το «αρραγές» και «ενιαίο» μέτωπο που επιδιώχθηκε να σχηματιστεί.
Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου