Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΚΡΙΣΗ Ισπανία: Τα προβλήματα των αυτόνομων περιοχών πλήττουν την αξιοπιστία της Μαδρίτης

Ισπανία: Τα προβλήματα των αυτόνομων περιοχών πλήττουν την αξιοπιστία της Μαδρίτης
Οργισμένες επειδή η Μαδρίτη τους επέβαλε ένα όριο χρέους που θεωρούν αφόρητο, πολλές αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Καταλονία και η Ανδαλουσία, προβαίνουν σε κινήσεις οι οποίες απειλούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία πιέζεται έντονα να δώσει εγγυήσεις στην Ευρώπη.
"Η Καταλονία και η Ανδαλουσία δυναμιτίζουν τη στρατηγική του Ραχόι κατά του ελλείμματος" της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο, την ώρα που η Ισπανία προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της ότι θα μειώσει το χρέος και το
έλλειμμά της.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί αύριο τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, μοιάζει στριμωγμένος από παντού: από τη μια πλευρά οι απαιτήσεις των Βρυξελλών και από την άλλη οι επαρχίες που στραγγαλίζονται από μια λιτότητα άνευ προηγουμένου.
Η Καταλονία και η Ανδαλουσία θεωρούνται το "βαρύ πυροβολικό" των 17 αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας: η πρώτη επειδή σε αυτήν παράγεται το 18% του εθνικού ΑΕΠ και η δεύτερη αφού είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, με συμμετοχή στο εθνικό ΑΕΠ 13,5%. Οι δύο περιοχές φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν αντίσταση στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη και έχουν ως στόχο να μειωθεί το χρέος τους στο 15,1% του ΑΕΠ τους φέτος και στο 16% το 2013.
Άλλες δύο μικρότερες περιοχές, η Αστούριας και τα Κανάρια, καταψήφισαν τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν, καταγγέλλοντάς τα ως υπερβολικά σκληρά.
"Πρόκειται για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Απαιτούμε από τις επαρχίες αυτό που η Ευρώπη απαιτεί από εμάς", εξήγησε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, αφού, προκειμένου να ξαναβάλει σε τάξη τα οικονομικά της η Ισπανία θα πρέπει να επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία στις αυτόνομες επαρχίες.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου