Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ρωσικό υποβρύχιο ένα μήνα περιπολούσε κοντά στις ακτές των ΗΠΑ

USS Michigan подлодка мичиган апл мичиган сша вмф Подводная лодка типа Огайо
Το Ρωσικό ατομοκίνητο υποβρύχιο 971 (σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ - «Akula»), εξοπλισμένου με πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούταν χωρίς να γίνει αντιληφτεί στα νερά του Μεξικού κόλπου κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, πληροφόρησε η εφημερίδα Washington Free Beacon παραπέμποντας σε ανώνυμο αμερικανό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρουσία του υποβρυχίου κοντά στις ακτές των ΗΠΑ διαπιστώθηκε μόνο όταν αυτό εγκατέλειψε αυτήν την περιοχή. «Είναι ένα αθόρυβο σκάφος, το οποίο μπορεί να πλησιάσει αθόρυβα και να αποφύγει τον εντοπισμό», - είπε ο αξιωματούχος.Οι εκπρόσωποι του Π/Ν των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το περιστατικό.
Nέα γεωστρατηγικά δεδομένα φημιουργεί η αποκάλυψη της αμερικανικής έκδοσης Washington Free Beacon - που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν και ρωσικοί κύκλοι- ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου cruise μεγάλου βεληνεκούς, έπλεε επί ένα μήνα στα νερά του Κόλπου του
Μεξικού στις ακτές των ΗΠΑ! Και ότι αυτό, όπως λένε οι πηγές του Washington Free Beacon στο Πεντάγωνο, εντοπίστηκε μόνο όταν εγκατέλειπε την περιοχή αυτή!

Πρόκειται για το ρωσικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων του προγράμματος 971 Shuka-B (σύμφωνα με την κατάταξη του ΝΑΤΟ – Akula) που περιπολούσε για αρκετές εβδομάδες φέτος τον Ιούνιο και Ιούλιο στις αμερικανικές ακτές. Οι αμερικανικοί δορυφόροι και οι υδροακουστικοί αισθητήρες δεν κατόρθωσαν, λέει,  να διαπιστώσουν την παραμονή του σε μικρή απόσταση από την ακτή. Εντοπίστηκε το υποβρύχιο μόνον όταν έδειξε στους Αμερικανούς την «ουρά» του.

Η Φωνή της Ρωσίας που αναδημοσιεύει την είδηση επισημαίνει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι στρατιωτικοί, χωρίς να παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και την εδαφική κυριαρχία ξένου κράτους, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν με μιά αποστολή  αρκετά από τα τακτικά και τα στρατηγικά τους καθήκοντα.

 Και εξηγουν από ρωσικής πλευράς ότι :
- Πρώτον το πλήρωμα πραγματοποίησε επιτυχείς ασκήσεις.
-Δεύτερον οι Ρώσοι στρατιωτικοί απέκτησαν δεδομένα για τις κινήσεις στην εν λόγω περιοχή των αμερικανικών υποβρυχίων και των σκαφών επιφανείας.
-Τρίτον, η Ρωσία έδειξε ''χειροπιαστά'' στις ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει απολύτως αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας.
<< Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι και οι ίδιες είναι ευάλωτες, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, το οποίο είναι άκρως αναποτελεσματικό εναντίον των πυραύλων τύπου cruise, που μπορούν να πετούν σε χαμηλά ύψη. Και τα πυρηνικά υποβρύχια μεταφέρουν τέτοιους πυραύλου, που δεν μπορούν να εντοπιστούν με τα συνηθισμένα μέσα για την απόκρουση επίθεσης με βαλλιστικά επιθετικά μέσα. Δείχνουν με τον τρόπο τους ότι δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Και από αυτήν την άποψη γκρεμίζεται ο μύθος για το άτρωτο των ΗΠΑ, ο οποίος οδηγεί στη λογική του όλα επιτρέπονται στη διεθνή πολιτική.>>, λέει ο ο πολιτικός αναλυτής κ.Βλαντίμιρ Γεφσέεφ
 Επίσημα σχόλια από τις αμερικανικές Αρχές ή τις στρατιωτικές υπηρεσίες προς το παρόν δεν υπήρξαν.
Το υποβρύχιο Shuka-B είναι ο βασικός τύπος των υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Συνολικά έχουν ναυπηγηθεί 15 παρόμοια υποβρύχια, ένα από αυτά έχει διατεθεί στην Ινδία.
Το  Shuka-Β είναι υποβρύχιο επίθεσης, πολλαπλών χρήσεων υποβρύχιο και είναι σε θέση να δρά εναντίον ομάδων εχθρικών πλοίων και  παράκτιων εγκαταστάσεων. Έχει περίπου 110 μέτρα μήκος, είναι διπλού κύτους με μεγάλη απόσταση μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών  πλευρικών τοιχωμάτων για να μειώσει  πιθανή βλάβη στο εσωτερικό του σκάφους. Η γάστρα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα με χαμηλό μαγνητικό ίχνος,  διαιρείται σε οκτώ τμήματα.Ο  σχεδιασμός του υποβρύχιου είναι  υπό συνεχή αναβάθμιση.Έχει ένα ιδιαίτερο  ήσυχο σύστημα πρόωσης - είναι λένε οι ειδικοί  το πιο αθόρυβο ρωσικό πυρηνικό υποβρυχιο που έχει ποτέ σχεδιαστεί, καθώς  τα χαμηλά επίπεδα θορύβου αποτέλεσαν έκπληξη για την Δύση.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου