Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Προωθούνται αλλαγές στην καταβολή εισφορών για την υγεία

euros 97Τη δημιουργία τραπεζικού μηχανισμού για την απευθείας απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Και αυτό, καθώς η καταβολή των εισφορών υγείας στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται σε αυτόν αποδεικνύεται μονίμως προβληματική και θέτει διαρκώς σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση του οργανισμού.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και όπως όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί άμεσα, είναι να μην διαδραματίζουν πλέον τα ταμεία το ρόλο του «μεσάζοντα» και συνεπώς οι ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας να κατατίθενται
κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας. Για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, να συσταθεί ένας μηχανισμός απόδοσης των εισφορών, με τη συνεργασία των τραπεζών.

Οι εισφορές για την υγεία πήγαιναν στις συντάξεις

Εμπόδιο μέχρι τώρα στην τακτική απόδοση των εισφορών του κλάδου υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ ήταν αφενός η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να συγκεντρώσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων και αφετέρου η συνήθης πρακτική, μέρος των εισφορών υγείας να χρησιμοποιείται τελικά για την πληρωμή των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό, πως το ΙΚΑ, ενώ θα έπρεπε να συνεισφέρει περίπου 140 εκατ. το μήνα, η δυνατότητά του κυμαίνεται στα μόλις 80 με 85 εκατ. ευρώ. Όπως παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, «παρατηρείται σοβαρή υστέρηση εσόδων, την ώρα που οι δαπάνες, πάρα την προσπάθεια η οποία καταβάλλεται, δεν μειώνονται».
Η οικονομική δυσχέρεια του ΕΟΠΥΥ, που εν μέρει οφείλεται στην υστέρηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της ύφεσης και των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, προβληματίζει έντονα το υπουργείο Υγείας. Η αδυναμία πληρωμής των παρόχων υγείας εξελίσσεται σε μόνιμο πρόβλημα, με τον ΕΟΠΥΥ να περιμένει εναγωνίως τις ασφαλιστικές εισφορές για να προωθήσει πληρωμές. Την ίδια ώρα όμως, οι συμβεβλημένοι πάροχοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις διαρκείας, αφού διαπιστώνουν πως οι προθεσμίες εξόφλησης δεν τηρούνται και πως ο οργανισμός με δυσκολία μπορεί πια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πενιχρές οι εισφορές για τον κλάδο υγείας

Στις προσεχείς εβδομάδες, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, όταν μόνο στους φαρμακοποιούς χρωστά 107 εκατ. για τις συνταγές του Μαΐου και όλο το ποσό για τις συνταγές του Ιουνίου, το οποίο θα έπρεπε να εξοφλείται αυτή την περίοδο. Στην ουρά για πληρωμή στέκονται ακόμη φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φυσιοθεραπευτές.
Άγνωστο λοιπόν παραμένει πότε θα πληρωθούν οι πάροχοι και πόσα χρήματα θα τους δοθούν εντέλει, με τη μέχρι τώρα όμως τακτική του ΕΟΠΥΥ να εξοφλεί κατά προτεραιότητα και σταδιακά τους παρόχους, να έχει οξύνει τα πνεύματα και να έχει δώσει το έναυσμα για έναρξη κινητοποιήσεων, όμοιων με αυτών των φαρμακοποιών. Ήδη οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό έχουν ανακοινώσει ότι θα διακόψουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα 10 ευρώ για την επίσκεψη. Στο μόνο πάντως που συμφωνούν προς το παρόν όλοι οι πάροχοι υγείας είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου