Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μια ρηξικέλευθη πρόταση στους Γερμανούς… εταίρους!

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζει η Γερμανία εν μέσω κρίσης, εκμεταλλευόμενη τον χαμηλότοκο δανεισμό της και στη συνέχεια τον εκ νέου δανεισμό αυτών των ποσών με μεγαλύτερο επιτόκιο στις χώρες που έχουν πρόβλημα.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες αναλύσεις, το κέρδος αυτό ανέρχεται σε 68 δισ. ευρώ τα τελευταία 3,5 χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα, το ποσό αυτό του κέρδους εξακολουθεί να αυξάνεται όσο περνά ο καιρός, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Ποια είναι όμως η πρότασή μας;
Εφόσον οι φίλοι Γερμανοί επιμένουν ότι η ρίζα του κακού είναι η Ελλάδα και όλα τα στραβά
στην Ευρωζώνη ξεκινούν από το 3% του ΑΕΠ αυτής, τότε θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα ως εξής: Να βγουν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι και να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα τα οποία προσφέρονται «κοψοχρονιά» με τα χρήματα που κέρδισαν, αφού δεν μπορούν να κατηγορηθούν από τους φορολογούμενους ότι τους επιβαρύνουν… Αντιθέτως, δυνητικά τους προστατεύουν!
Εν ολίγοις, εάν με ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο του ως άνω αναφερομένου (γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ) κινηθούν οι Γερμανοί, επενδύοντας δηλαδή το κέρδος τους ουσιαστικά από αυτή την κατάσταση, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μέχρι και ελληνικό χρέος ύψους 120-150 δισεκατομμυρίων ευρώ! Κι επειδή είναι έντιμοι – δε συμφωνείτε; – χωρίς να πρόκειται για χρήματα του Γερμανού πολίτη αλλά κέρδος από έξυπνες τοποθετήσεις όπως είπαμε, ως γνήσιος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαγράψει αυτό το χρέος και από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια θα χρωστάμε μόνο 150-180 δισεκατομμύρια!
Αυτό, σε συνδυασμό με τις ενέργειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μαζέψει την ούτως ή άλλως απαράδεκτη κατάσταση στα δημόσια οικονομικά, αλλά και με ευρύτερες συνεννοήσεις που αφορούν στον τομέα της ενεργειακής ασφάλεια της Ευρώπης… «το πιάσατε το υπονοούμενο» που θα έλεγε και ένας δικός μας τέως!
Κι αφού ασκηθήκαμε στο σπορ της… «ανωτάτης μπακαλικής», γυρίσαμε πλευρό και κοιμηθήκαμε ήσυχοι επειδή είχαμε βρει τη λύση στο δύσκολο πρόβλημα! Ή μήπως δεν είναι και τόσο «μπακαλική»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου