Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη δημοσιοποίηση επίσημης έκθεσης σύμφωνα με την οποία η αστυνομία της Νορβηγίας θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις αιματηρές επιθέσεις του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ που κόστισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους πέρυσι τον Ιούλιο.
Η βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και η δολοφονία 69 νέων σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος συγκλόνισαν τη Νορβηγία και δημιούργησαν ερωτηματικά σχετικά με την
αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και την επικράτηση των ακροδεξιών απόψεων στη χώρα.
Χθες μία κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και η αστυνομία έκαναν μια σειρά σοβαρών λαθών με αποτέλεσμα ο Μπράιβικ να μπορέσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις.
«Δεν θα μπορούσε να έχει βγει μια πιο καταστροφική ετυμηγορία για την κυβέρνησή μας», αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα VG, ενώ στην πρώτη της σελίδα καλεί τον Στόλτενμπεργκ να παραιτηθεί.
«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες εξαιτίας της ανικανότητά της», προσθέτει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα Dagsavisen επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις. «Ήταν πολύ οδυνηρό να ακούς ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», γράφει.
Ο Στόλτενμπεργκ αποδέχθηκε χθες την ευθύνη για τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του για να εφαρμόσει τις προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου