Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Υπουργός Παιδείας για την αξιολόγηση, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, τα βιβλία και τις αλλαγές στο Λύκειο

Αξιολόγηση με bonus για τους εκπαιδευτικούς
Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά την εφαρμογή του Νόμου Πλαίσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας

Με bonus - μισθολογικό ή και επαγγελματικής εξέλιξης - θα ανταμείβονται στο μέλλον οι εκπαιδευτικοί που θα «προάγονται» κατά τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, ενώ δεν θα προβλέπονται τιμωρητικές διαδικασίες για τους «στάσιμους».
«Ούτε απολύσεις, ούτε τιμωρίες, αλλά κίνητρα και επιβράβευση εκείνων που βελτιώνονται» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ότι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το 2013.
Μάλιστα για την καθιέρωση της αξιολόγησης θα γίνει, όπως είπε, μεγάλη έρευνα ηλεκτρονικά, στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Όλες οι σχετικές διαδικασίες, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε, αλλά και ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Σεπτέμβρη, ώστε τον Οκτώβριο να προωθηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
«Μετά από 30 χρόνια θα έχουμε αξιολόγηση στα σχολεία με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο, καθώς διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, ενώ το εξεταστικό σύστημα θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στα σχολεία, αλλά και την εφαρμογή του αναθεωρημένου Νόμου Πλαίσιο στα ΑΕΙ, κατά συνέπεια δεν αναμένεται θα εφαρμοστεί πριν το 2016.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο σχολείο, ο κ. Αρβανιτόπουλος, είπε ότι θα γίνει συνολική μελέτη σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, με εφαρμογή από την επόμενη χρονιά, 2013-14.
Πιθανές νέες συγχωνεύσεις σχολείων ή αλλαγές στις υφιστάμενες θα εξεταστούν εκ νέου μετά τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι το σύνολο των βιβλίων θα είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας ως τις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχει αποσταλεί σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος τους.
Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί και δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις τους θα έχουν γίνει ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ο Νόμος Πλαίσιο
Ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εφαρμοστεί, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός, και όπως είπε «όσοι έχουν την ευθύνη θα υποστούν τις συνέπειες αν δεν τον εφαρμόσουν».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι μετά την εφαρμογή του νόμου και εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό συγχωνεύσεων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου