Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η κυβέρνηση να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης

«H Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αξίζουν κάτι καλύτερο από το να τους προσβάλλουν κάθε μέρα οι εφημερίδες τη Ευρώπης»

Εμείς οι Έλληνες την τελευταία τριετία έχουμε κατασυκοφαντηθεί όσο κανένας άλλος λαός της Ευρώπης.
Όχι ότι δεν δώσαμε και εμείς τις αφορμές μας, αλλά τις περισσότερες φορές η κριτική ήταν υποβολιμαία, υπερέβαινε τα εσκαμμένα και εξυπηρετούσε πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.
Στην εκστρατεία αυτή συμμετείχαν τόσο ευρωπαίοι πολιτικοί, όσο και γνωστά ΜΜΕ, ακόμα και από τα λεγόμενα σοβαρά!
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει εύκολο στόχος. «Πεδίο βολής φτηνό»
Όμως, την τελευταία διετία, στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί η βιαιότερη μείωση βιοτικού επιπέδου  στην Ευρώπη εν καιρώ ειρήνης!
Όλοι αυτοί, που προπαγανδίζουν επικρίσεις για τους «διαφθαρμένους και τεμπέληδες Έλληνες που
τρώνε τα λεφτά των άλλων ευρωπαίων φορολογουμένων», αμφιβάλλω αν θα τολμούσαν να εφάρμοζαν ποτέ στις χώρες τους, έστω μισά από τα μέτρα που  εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται κάποιες …δηλώσεις ειλικρίνειας. Έκανα μια πρόχειρη σταχυολόγηση.
Η Bild
H γνωστή για τις δηλητηριώδες και συχνά συκοφαντικές επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδος, γερμανική εφημερίδα Bild, αρχές Αυγούστου….συνειδητοποίησε ότι τελικά οι Γερμανοί φορολογούμενοι  όχι μόνο δεν πληρώνουν για την Ελλάδα, αλλά ..επωφελούνται κιόλας!
Ανακάλυψη της αλήθειας ή προετοιμασία εδάφους για  μια μεγαλοπρεπή ..κυβίστηση;
Ας θυμηθούμε τι έλεγε:
«Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 47 δισ. βοήθειας στην Ελλάδα», ομολόγησε… ανερυθρίαστα η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανάλυση της Bremen Landesbank. Συνυπολογίζοντας την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της Γερμανίας αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι από την κρίση της ευρωζώνης δεν επωφελήθηκε μόνο το γερμανικό κράτος αλλά και οι Γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα χάρη στα χαμηλά επιτόκια. Κερδισμένοι βγήκαν ακόμη ο τομέας των ακινήτων, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά κυρίως οι γερμανικές τράπεζες, που δανείζονται από την ΕΚΤ με 0,75%. Δηλαδή με το ίδιο επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών»
http://www.antinews.gr/2012/08/02/173327/

O Rehn
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρέν σε άρθρο του στην Wall Street Journal (12 Αυγούστου)  παρατηρεί ότι στην «Ελλάδα, ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς»!!!
Δεν παραλείπει μάλιστα να κάνει και ειδική  αναφορά στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.

O Resler
Δυο μέρες αργότερα, ο κατ’ επάγγελμα επικριτής της χώρας μας, Αντικαγκελάριος Φιλίπ Ρέσλερ σε μια πρωτοφανή ….κρίση ειλικρίνειας, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel στήριξε ευθέως την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ!!!
Κατέστησε δε σαφές πως η Γερμανία δεν επιθυμεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας, απλά διευκρίνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα του θα μπορέσει να ανταπεξέλθει την επόμενη μέρα, προφανώς προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του. http://www.antinews.gr/2012/08/14/174913/

To Forbes
Μια μέρα αργότερα το περιοδικό Forbes, δημοσίευσε ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του Karl  Whelan, που λέει αυτά που δεν προβάλλουμε εμείς!
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το ελληνικό πρωτογενές έλλειμμα (το κενό δηλαδή μεταξύ δαπανών και εσόδων, μείον τα επιτόκια) έπεσε από 10.6% του ΑΕΠ το 2009, στο 2.4% το 2011, μια πτώση της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ.
Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι η Βρετανία, που αυτό το διάστημα συζητά έντονα τις επιδράσεις της λιτότητας, είδε το δικό της πρωτογενές έλλειμμα να μειώνεται μόλις κατά 1.8% του ΑΕΠ, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Το μέγεθος των ελληνικών περικοπών στον δημόσιο τομέα είναι τρομακτικό. Οι μισθοί του δημοσίου περικόπηκαν φέτος κατά 23% σε σχέση με το 2009. Οι κοινωνικές δαπάνες έπεσαν κατά 12%, και οι κεφαλαιουχικές  δαπάνες μειώθηκαν κατά 40%.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η ελληνική οικονομία έχει πολλά ελαττώματα, και η αδυναμία είσπραξης φόρων από πλευράς του κράτους  είναι παροιμιώδης.
Η αλήθεια όμως είναι πως οι Έλληνες πολιτικοί επέβαλλαν μια σκληρή λιτότητα τα τελευταία χρόνια, και τόσο αυτοί όσο και ο ελληνικός λαός αξίζουν κάτι καλύτερο από το να τους προσβάλλουν κάθε μέρα οι εφημερίδες τη Ευρώπης»
http://www.antinews.gr/2012/08/15/174922/#more-174922

O Schroder
Τέλος, ο άνθρωπος που συμφώνησε στην  ένταξή μας στο ευρώ, ο πρώην Καγκελάριος  Gerdard Schroder, μιλώντας στη ΝΕΤ από την Κω , όπου περνά τις διακοπές του:
-Απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς πολιτικούς «να σταματήσει επιτέλους η ρητορική εναντίον της Ελλάδας» επειδή «η Ευρώπη χρωστά πολλά σε αυτή τη χώρα, σε αυτό το λαό».
-Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη στην επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης.
-Ζήτησε, από τη στιγμή που «συμφωνήσει κανείς πως η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, να της δοθεί χρόνος έτσι ώστε να μοιράσει τα βάρη».
-Πρόσθεσε πως τα προγράμματα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να περιορίζονται «μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και στην ανάπτυξη» αφού κατά τη γνώμη του υπάρχουν στην χώρα μας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
-Σημείωσε ακόμα ότι «αν αφήσουμε τώρα κάποιον στην τύχη του, για παράδειγμα την Ελλάδα, τότε οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρο τον επόμενο».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=470892

Είναι πρόωρο να πεί κανένας ότι αλλάζει το κλίμα, αλλά μας ..προσφέρονται επιχειρήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε υπέρ μας.
Ο Πρωθυπουργός από την εβδομάδα που έρχεται αρχίζει ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να βελτιώσει την εικόνα τη χώρας και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί το υπάρχον όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους στόχους, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση.
Μήπως, παράλληλα,  η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει και μια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για το τι πραγματικά γίνεται  στην Ελλάδα την τελευταία διετία;
Κ.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου