Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Νέο τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς τη Συρία

2012 июль коллаж сша сирия сша асад Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επιχειρήσεις στη Συρία κατά παράκαμψη του ΟΗΕ. Η επίσημη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ τη Δευτέρα σε μπρίφιγκ άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του ΣΑΚ για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.
Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εξαπολύσουν νέο χτύπημα στο κύρος του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το ξεπέρασμα των κρίσεων, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Ερευνών Αλεξέι Ποντσερόμπ:
- Το γεγονός ότι η Νούλαντ έκανε αυτή τη δήλωση δεν προκαλεί έκπληξη. Οι Αμερικανοί έχει
επανειλημμένα προσφύγει στη στρατιωτική δύναμη κατά παράκαμψη των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ας θυμηθούμε έστω την εισβολή τους στον Παναμά, ή την επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Μετά ακολούθησε η εισβολή στο Ιράκ το 2003, η οποία έγινε επίσης κατά παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τυχόν χτύπημα στη Συρία θα προκαλέσει κανονικό πόλεμο και θα χυθούν ποταμοί αίματος. Βέβαια, η Συρία δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στις ΗΠΑ, αυτό είναι σαφές. Όμως ξέρω πολύ καλά τους Σύρους, ξέρω ότι θα αντισταθούν ως τον τελευταίο. Γι΄αυτό θα είναι ένας πολύ αιματηρός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Για τη δυνατότητα εισβολής στη Συρία έχει προειδοποιήσει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε μπρίφιγκ τη Δευτέρα δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει δώσει εντολή για εισβολή. Ωστόσο απείλησε να αλλάξει τη θέση του σε περίπτωση χρησιμοποίησης από μέρους της Δαμασκού χημικών ή βιολογικών όπλων. Αυτό δεν αποτελεί μόνο νέο τελεσίγραφο για τη Δαμασκό, αλλά και πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα, εφόσον υπάρχουν διεθνείς Συμβάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της χρησιμοποίησης όπλων μαζικής καταστροφής.
Το γεγονός ότι ακριβώς αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις επαφές με τη Δαμασκό, μάλιστα εκτάκτως, επιβεβαιώνεται από την αυξανόμενη απειλή περάσματος στα χέρια της «Αλκαϊντα» όπλων μαζικής καταστροφής. Μάλιστα, παρόλο που αυτό είναι παράδοξο, σ΄ αυτό μπορεί να τη βοηθήσουν οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση η οποία, όπως ομολόγησαν οι διοικητές εκστρατείας της, στηρίζεται όλο και περισσότερο στους εξτρεμιστές της «Αλκαϊντα». Και αν αυτό είναι αλήθεια, δεν μπορεί να μη βοηθεί την «Αλκαϊντα» με εξοπλισμούς. Ακολουθεί η άποψη του αναλυτή του Ρωσικού Κέντρου Αραβικών Ερευνών Μπορίς Ντολγκόφ:
- Στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη οι ΗΠΑ αγωνίζονται εναντίον της «Αλκαϊντα», η οποία έχει κηρυχτεί ως ο κυριότερος εχθρός. Και παράλληλα λαμβάνει χώραν υποστήριξη της «Αλκαϊντα» στη Συρία. Το ίδιο είχε συμβεί στη Λιβύη. Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν με τα χέρια των ριζοσπαστών ισλαμιστών να ανατρέψουν το ανεπιθύμητο καθεστώς στη Συρία, ώστε μετά να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ριζοσπαστικές ισλαμικές δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων τους. Αυτό ακριβώς προσπαθούσαν να κάνουν στο Αφγανιστάν. Όμως είναι το ίδιο λάθος, όπως και στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου