Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η «έκρηξη» του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η «έκρηξη» του προέδρου της Ευρωζώνης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά αυτό που πολλοί ισχυρίζονται, ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει η αλληλεγγύη η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες-μέλη προς τα εμπρός.
Βαρύτατοι ήταν οι χαρακτηρισμοί του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ [EUR=X]  προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».
Προχώρησε και παραπέρα ο πρόεδρος της Ευρωζώνης στην «εξομολόγησή του», όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για άλλες χώρες που
κάθε λίγο και λιγάκι κατηγορούν την Ελλάδα ότι, παρά την παρεχόμενη οικονομική στήριξη, και δεν τηρεί όσα έχει υποσχεθεί και επιδεικνύει αδιαφορία ελπίζοντας σε νέα χρηματοδοτική βοήθεια.
Οποιος νομίζει, είπε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος δεν βοηθά στη σωτηρία του κοινού νομίσματος, υπενθυμίζοντας ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι αναμένουν την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιλαμβάνει.
Η «έκρηξη» του προέδρου της Ευρωζώνης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά αυτό που πολλοί ισχυρίζονται, ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει η αλληλεγγύη η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες-μέλη προς τα εμπρός, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα με ενιαία πολιτική και παράλληλα στηρίζοντας τις χώρες οι οποίες για διαφόρους λόγους βρίσκονται σε κρίση.
Τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί πλέον σαφές ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα. Αντίθετα, η βαρύτητα το ελληνικού προβλήματος -που είναι υπαρκτό- είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα προβλήματα άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με πολλαπλάσια οικονομική ισχύ και αναλογία συμμετοχής στα διάφορα κοινοτικά όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις, όπου όμως η υπέρβαση της κρίσης θα απαιτήσει τεράστια κονδύλια.
Το γεγονός αυτό επ' ουδενί σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Στην έξοδο από την ύφεση δεν βοηθούν οι καθημερινές δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων που αμφισβητούν τη βελτίωση οικονομικών δεικτών, πρωτοβουλίες κυβερνητικών παραγόντων, θυσίες μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού και εν κατακλείδι ειλικρινείς προθέσεις κυβερνώντων και κυβερνωμένων.
Ελπίζουμε ότι η κριτική του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα οδηγήσει σε καταλλαγή και περίσκεψη όλων όσοι ακολουθούν αρνητική στάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.
Η Ελλάδα γνωρίζει ότι αν και έχει σημειωθεί αρκετά μεγάλη πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και η εμπιστοσύνη των αγορών. Και είναι αποφασισμένη να τις καταβάλει.
Δ. ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ 
 Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου