Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Θετικό μήνυμα από τη βιομηχανική παραγωγή

Θετικό μήνυμα από τη βιομηχανική παραγωγή
Το πρώτο θετικό σημάδι για την ελληνική οικονομία μετά από πάρα πολλούς μήνες, αποτελεί το πέρασμα σε θετικό έδαφος του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσίασε οριακή θετική μεταβολή κατά 0,3% τον Ιούνιο του 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, έναντι πτώσης 13,3% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2008 που ο συγκεκριμένος δείκτης έχει θετικό πρόσημο. Μπορεί βέβαια να αποτελεί ένα συγκυριακό φαινόμενο και όχι μία σταθερή
αλλαγή τάσης, ωστόσο αποτελεί ένα θετικό σημάδι μέσα στην γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει για την ελληνική οικονομία.
<< Η μικρή αυτή άνοδος στηρίχθηκε όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κυρίως στην άνοδο που κατέγραψε ο δείκτης της παραγωγής ηλεκτρισμού σε ποσοστό 10,9%, ενώ σε ανοδική τροχιά ήταν και οι δείκτης της παραγωγής ορυχείων και λατομείων με 18,9% και ο δείκτης της παροχής νερού με 3,9%. Αντίθετα -και αυτό είναι που μετριάζει την όποια αισιοδοξία- ο δείκτης της μεταποίησης που αποτελεί τον βασικό πυρήνα της ελληνικής βιομηχανίας, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,3%. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2012, η εικόνα των επιμέρους δεικτών είναι μεικτή. Και πιο συγκεκριμένα ο δείκτης της μεταποίησης παρουσιάζει πτώση 6,4% σε μέσα επίπεδα, όπως επίσης και ο δείκτης της παραγωγής ηλεκτρικού με 2,5%. Αντίθετα σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της παραγωγής ορυχείων και λατομείων με 2,5% και παροχής νερού με 1,4%.
Τέλος σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, η εικόνα των υποκλάδων δείχνει να παραμένει δραματική με μοναδική εξαίρεση τον δείκτη στα μηχανοκίνητα με άνοδο 25,7% και στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα που παρουσίασε άνοδο 14,7%.
Η μεγαλύτερη πτώση είναι στο κλάδο ένδυσης με 58,4% και στα έπιπλα με 32,5%.
 Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου