Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ιράν: Περισσότερη αστάθεια θα προκαλούσε η πτώση του Ασαντ


Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι αποχώρησαν εντελώς σήμερα από τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε ο τακτικός συριακός στρατός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής των ανταρτών. (φωτογραφία αρχείου)
Να διεξαχθεί «σοβαρός» διάλογος στον οποίο θα πάρουν μέρος τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι ομάδες της αντιπολίτευσης ζήτησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, στη διάρκεια της συνόδου για τη Συρία που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Ιράν στην Τεχεράνη.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιστεύει ακράδαντα ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω σοβαρών και περιεκτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ομάδων της αντιπολίτευσης που χαίρουν λαϊκής υποστήριξης στη Συρία», υπογράμμισε ο Σαλεχί.
Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από περίπου 30 εκπροσώπους κρατών που παίρνουν μέρος στη
σύνοδο. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν διπλωμάτες από τη Ρωσία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης».
Νωρίτερα, ο Σαλεχί είχε επισημάνει ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να αναβιώσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν, πρώην κοινού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «επιθυμία του Ιράν είναι ο τερματισμός της βίας στη Συρία το συντομότερο δυνατό».
Σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Washington Post σήμερα, ο Σαλεχί προειδοποίησε ότι η πτώση του Ασαντ θα οδηγούσε σε περαιτέρω αστάθεια.
«Η συριακή κοινωνία είναι ένα όμορφο μωσαϊκό εθνοτήτων, πίστεων και πολιτισμών, το οποίο θα κομματιαζόταν εάν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έπεφτε», υποστήριξε ο Σαλεχί.
Ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η κυβέρνησή του αναζητεί μια λύση που να είναι «προς το συμφέρον όλων», δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν τη σύνοδο μια προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από την αιματοχυσία στη Συρία και να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Ασαντ.

Οι εξεγερμένοι «αποχώρησαν από τη συνοικία Σαλαχεντίν»
Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι αποχώρησαν εντελώς σήμερα από τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε ο τακτικός συριακός στρατός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής των ανταρτών.
«Προχωρήσαμε σε μια τακτική υποχώρηση από τη Σαλαχεντίν. Δεν υπάρχουν πλέον μαχητές εξαιτίας του πρωτοφανούς βομβαρδισμού, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν στη συνοικία», επεσήμανε ο Χούσαμ Αμπού Μοχάμαντ, διοικητής της ταξιαρχίας Ντέρα Ασάχμπα που μάχεται στη περιοχή.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου