Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το ΠΑΣΟΚ των «κηπουρών» του …Βενιζέλου


 Το ενδεχόμενο η φετινή επέτειος του ΠΑΣΟΚ, η 38η, να είναι και η τελευταία του αντιμετωπίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη αποστασιοποιούνται από τα κομματικά δρώμενα, ενώ άλλοι φεύγουν ακόμη και από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ερώτημα παραμένει η συνοχή ακόμη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν έρθει η ώρα της ψήφισης της δέσμης μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.
Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους νέους κομματικούς τομείς ευθύνης και για τα πρόσωπα που θα τους στελεχώσουν δημιούργησαν νέα κύματα σφοδρής κριτικής προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του. Μεταξύ των στελεχών του Κινήματος επικρατεί διάχυτη η εκτίμηση ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να φτιάξει ένα νέο ΠΑΣΟΚ με… παλαιά υλικά και τους «έμπιστούς» του.
Μάλιστα, αρκετά κορυφαία στελέχη, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για «κηπουρούς
του Βενιζέλου», παραλληλίζοντας τον τρόπο διοίκησης του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρό του με τη φεουδαρχικού τύπου αντίληψη που είχε για το κόμμα ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπανδρέου.
Αντιδράσεις
Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξεπλάγησαν δυσάρεστα με την πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου να αξιοποιήσει σε κρίσιμους κομματικούς τομείς στελέχη που έχουν αποδοκιμαστεί από τους πολίτες και, εν πολλοίς, σηματοδοτούν το «παλαιό ΠΑΣΟΚ», όπως οι τομεάρχες Χρίστος Βερελής (Προγραμματικού Σχεδιασμού), Χρήστος Πρωτόπαπας (Τεκμηρίωσης), Γιώργος Κουτρουμάνης (Κοινωνικού Διαλόγου), Φώτης Χατζημιχάλης (Αυτοδιοίκησης), Μιχάλης Τζελέπης (Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων).
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε κριτική και για την απόφασή του να ορίσει επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ τον Κώστα Σκανδαλίδη, δεδομένου ότι αποτελεί το «think tank» του ΠΑΣΟΚ και ως τώρα τα πρόσωπα που το αναλάμβαναν ήταν αμιγώς επιστήμονες με λαμπρές ακαδημαϊκές καριέρες. Πάντως, η συγκεκριμένη επιλογή, αν και προκάλεσε δυσαρέσκεια, δεν «ξένισε» τα έμπειρα στελέχη του Κινήματος, αφού ο Κ. Σκανδαλίδης είναι ο μοναδικός από τους κορυφαίους και την πάλαι ποτέ ηγετική ομάδα που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στα τέσσερα σημεία του… ορίζοντα οι άλλοτε κορυφαίοι
ΤΑ ΛΟΙΠΑ στελέχη πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ είτε αποχωρούν από την πολιτική είτε κάνουν σχέδια για άλλο κόμμα είτε έχουν διαρρήξει τη σχέση τους με τον Ευ. Βενιζέλο.
Από το χωριό του στην Αρκαδία παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Δημήτρης Ρέππας. Καίτοι ο πρώην υπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι «είναι ΠΑΣΟΚ», φέρεται να έχει πολλές ενστάσεις για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος και δεν έχει διάθεση να εμπλακεί στα εσωκομματικά τεκταινόμενα.
Σκέψεις ακόμη και για οριστική αποχώρηση από την πολιτική ζωή φέρεται να κάνει ο Χρήστος Παπουτσής, αν και δεν επιβεβαιώνει στους συνομιλητές του τέτοια σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει παραδεχτεί και δημοσίως, βρίσκεται σε μια περίοδο «ολικού αυτοπροσδιορισμού» και κάθε άλλο παρά «ζεστός» να συμμετάσχει στα όργανα του κόμματος εμφανίζεται.
Σαν να μην έφταναν αυτά, τις βαλίτσες του για τη Βοστόνη και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φτιάχνει ήδη ο Πέτρος Ευθυμίου, αν και συμμετέχει στα όργανα του «νέου ΠΑΣΟΚ». Προτάσεις να παραδώσει σεμινάρια στο ίδιο πανεπιστήμιο εξετάζει και η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει τη νέα πολιτική πλατφόρμα του, που θα είναι επικαιροποίηση της «Νέας Ελληνικής Ανόρθωσης», ενώ ήδη πυκνώνει τις επαφές του με τον εκσυγχρονιστικό χώρο.
Ο πρώην υπουργός συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και με τον κατ’ εξοχήν εκφραστή των «εκσυγχρονιστών», τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον Γιώργο Φλωρίδη. Μάλιστα, οι δυο τους δίνουν ραντεβού στην περίφημη «γιάφκα» του Λοβέρδου στο Κολωνάκι, ενώ στις σχετικές ζυμώσεις συμμετέχουν οι Νάσος Αλευράς, Εκτορας Νασιώκας και ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Δημήτρης Θάνος. Εξάλλου, στο σπίτι του τελευταίου, στην Ιτέα, έγιναν και τα πρώτα θερινά ραντεβού του πυρήνα των «εκσυγχρονιστών», που αργά ή γρήγορα αναμένεται να χαράξει νέα πολιτική ρότα, εκτός ΠΑΣΟΚ.
Γιώργος Μελιγγώνης στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου