Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ενδοπαλαιστιανική διαμάχη με αφορμή ιρανική πρόσκληση στον Χανίγιε

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
Ραμάλα, Παλαιστινιακά Εδάφη
Όξυνση στις σχέσεις Φατάχ και Χαμάς έφερε η κίνηση του Ιράν να καλέσει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, στις 30 και 31 Αυγούστου, τόσο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς όσο και τον πρωθυπουργό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στη σύνοδο, αν σε αυτή συμμετέχει και ο Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε το Σάββατο ο Ριγιάντ αλ Μάλκι, υπουργός Εξωτερικών στη Ραμάλα (Δυτική Όχθη), έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. Το Ιράν είχε προσκελέσει τον Αμπάς πριν από δύο μήνες και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε αποδεχθεί την πρόσκληση.
Ωστόσο, το Σάββατο έγινε γνωστό πως το Ιράν προσκάλεσε στη σύνοδο και τον πρωθυπουργό της
κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, γεγονός που ενόχλησε την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κατηγορεί το ιρανικό καθεστώς πως εμποδίζει την συμφιλίωση ανάμεσα στο κίνημα Φάταχ, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αμπάς, και τη Χαμάς.
Πηγές στη Ραμάλα ανέφεραν ότι το Ιράν είχε ενημερώσει την Παλαιστινιακή Αρχή πως ο Χανίγιε θα συμμετάσχει ως παρατηρητής ή ειδικός προσκεκλημένος.
Ο αναπληρωτής του Χανίγιε, Μοχάμεντ Αουάντ, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρχει μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που θα εκπροσωπεί τόσο τη Γάζα όσο και τη Δυτική Όχθη. «Η Ραμάλα θα έπρεπε να το δει ως μια κίνηση για να είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι παρόντες στη σύνοδο κορυφής» είπε.
Ωστόσο, ο Αμπάς δηλώνει ότι δεν θα μεταβεί στην Τεχεράνη, εάν είναι εκεί και ο Χανίγιε, όποια κι αν είναι η μορφή της παρουσίας του.
«Τη στιγμή που ο Λίμπερμαν [υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ] διεξάγει μια επιθετική πολιτική εκστρατεία, η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Ισμαήλ Χανίγιε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων δείχνει πως η Τεχεράνη ενώθηκε με την εχθρική ισραηλινή χορωδία. Όλο αυτό έχει σκοπό να πλήξει τον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα, ενθαρρύνοντας τη διαίρεση και δίνοντας στη Χαμάς αναγνώριση και νομιμοποίηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, όταν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμερίσει τον πρόεδρο Αμπάς, τον οποίο θεωρεί εμπόδιο στην ειρήνη.
Ο Ισμαήλ Χανίγιε είχε επισκεφθεί το Ιράν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τον Ιούνιο του 2007, ο Αμπάς απέπεμψε τον Χανίγιε από την πρωθυπουργία μετά την ανάληψη από τη Χαμάς του πλήρους ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας. Ο Χανίγιε αρνήθηκε να δεχθεί το διάταγμα του Αμπάς και από τότε η Χαμάς διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η διορισμένη από τον Αμπάς κυβέρνηση ελέγχει τη Δυτική Όχθη.
Αναλυτές θεωρούν πως η πρόσκληση στον Χανίγιε συνιστά μια αναθεώρηση της ιρανικής πολιτικής ως προς το σε ποιον θα πρέπει να επιτραπεί να εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους.
Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και θεωρεί πως είναι η νόμιμη κυβέρνηση των Παλαιστινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου