Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Αργεί ο μαγνητικός τομογράφος

Αργεί ο μαγνητικός τομογράφος
Τους πρώτους μήνες του 2011 ανακοινώθηκε επίσημα ότι με χρήματα του ΕΣΠΑ, το νοσοκομείο Καβάλας αποκτά μαγνητικό τομογράφο. Ενάμιση μετά το σχέδιο παραμένει στα χαρτιά, υπάρχει μάλιστα κίνδυνος ο μαγνητικός τομογράφος να μην αποκτηθεί ποτέ.
Από τη μια η γραφειοκρατία, από την άλλη οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταιριών, που θέλουν να προμηθεύσουν το νοσοκομείο Καβάλας με αυτόν τον εξοπλισμό, είναι δύο προβλήματα που αυτή τη στιγμή μοιάζουν αξεπέραστα.
Το 2ο εξάμηνο του 2011, έγινε η δημοπράτηση του έργου. Η διαδικασία της δημοπρασίας δεν είχε αποτέλεσμα. Όλα έγιναν από την αρχή με την επαναδημοπράτηση. Και η δεύτερη διαδικασία όμως
φαίνεται ότι έχει μπλοκάρει.
Οι εταιρίες που διαθέτουν μαγνητικούς τομογράφους καταθέσουν η μια ένσταση κατά της άλλης με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει προσφορά για την αγορά των μηχανημάτων να μη μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η προσφυγή των εταιριών γίνεται πριν καλά – καλά ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές επί των τεχνικών προδιαγραφών μαγνητικού τομογράφου.
Κι όμως όλα είχανε σχεδιασθεί, είχανε ανακοινωθεί σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Όταν έγινε η πρώτη ανακοίνωση, αρχές του 2011, είχε ξεκαθαρίσει ότι ο μαγνητικός τομογράφος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό κοντά στο 1.000.000 ευρώ. Επρόκειτο να λειτουργήσει επί 24ώρου βάσεως και να εξυπηρετεί ότι μόνο τους ασθενείς του νοσοκομείου Καβάλας, αλλά κι αυτούς από όμορους νομούς, όπως Δράμα και Ξάνθη, αφού οι δύο νομοί δεν διαθέτουν ούτε πρόκειται να προμηθευτούν μαγνητικούς τομογράφους. Παρά τα αισιόδοξα αρχικά μηνύματα και τις πανηγυρικές ανακοινώσεις είμαστε στο 2ο εξάμηνο του 2012 και «φως στο τούνελ δεν υπάρχει». Το θέμα χειρίζεται η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, συγκροτήθηκε επιτροπή του διαγωνισμού, αλλά κι αυτή τα βρήκε σκούρα, λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης που υπάρχει, ανάμεσα στις εταιρίες, τις ιδιωτικές, που θέλουν ν΄ αναλάβουν το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου