Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Διπλωματική αντεπίθεση Σαμαρά με φόντο την επαναδιαπραγμάτευση


Όλα για όλα τα παίζει πλέον ο Πρωθυπουργός για να…κλειδώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τη νέα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς η έκθεση που θα συντάξουν οι τροϊκανοί θα είναι κλειδί για τη μετέπειτα πορεία της κυβερνητικής προσπάθειας
Ο Αντώνης Σαμαράς, που θα βρεθεί το τριήμερο στην Πύλο για τη εορτή του Δεκαπενταύγουστου…παίζει κυριολεκτικά τα…ρέστα του για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ σε αντίθεση με τα όσα γράφονται και λέγονται ο Πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του στο εξωτερικό αναμένεται
να θέσει το θέμα  της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, λόγω των πιέσεων από το εξωτερικό, αλλά και της εγχώριας δραματικής εικόνας που δημιουργεί σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας η βαθιά ύφεση, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινάει.
Η προσοχή του εστιάζεται στην ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντησή που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και την επομένη 25 του μήνα στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Τρεις ημέρες νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ σχεδιάζει ακόμα μία επίσκεψη στην Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στα πλάνα υπάρχει και συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης ξεκινά λοιπόν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρεκκλίνει καθόλου από αυτό που ο ίδιος σημείωσε με ένταση σε μια δημόσια τοποθέτησή του πως η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι διαρκής και σε βάθος τετραετίας.
Αυτό το επιχείρημα επαναλαμβάνει μονότονα ο Πρωθυπουργός σε όλους όσους συναντά και συνομιλεί μαζί τους και το βασικό του μήνυμα είναι: «Υπομονή. Δεν μπορεί να αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη».
 «Η κατάσταση είναι αρκετά ζόρικη και περίεργη, αλλά παλεύουμε…Κανένας αγώνας δεν κερδίζεται, αν δεν παλέψεις και δεν ματώσεις. Και εμείς αυτό κάνουμε» σημειώνει τακτικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά που πλέον ετοιμάζεται να αναλάβει δράση εκτός της Ελλάδας και να κερδίσει και σε διεθνές επίπεδο το χαμένο χρόνο λόγω της ασθένειάς του.
Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη αξιοπιστία της και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για να τεθεί πιο ομαλά και με περισσότερες πιθανότητες το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, με κυρίαρχο αίτημα την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στη Γερμανίδα Καγκελάριο μια ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και των ενεργειών της νέας συμμαχικής κυβέρνησης – αναφέροντας και τις δυσκολίες που υπάρχουν – αλλά και να υπογραμμίσει πως πέρα από την οικονομική πλευρά της κρίσης, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά, καθώς «δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».
Ο επόμενος μήνας θα είναι από τους κρισιμότερους για την ελληνική οικονομία, καθώς τότε θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα καθορίσουν τις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις για χρονική παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ίσως όμως και για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος. 
Ιδιαίτερα σημαντική στις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι η στάση των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει στο Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, ενώ το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει δυο φορές με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, εκτός από το διπλωματικό πεδίο, έχει στραμμένη την προσοχή του στη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής και να αντιμετωπιστούν οι πολλές εσωτερικές αντιθέσεις.
Τα κρούσματα είναι πολλά με πιο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση μεταξύ του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για την εφεδρεία, ενώ απρόβλεπτη παράμετρος εξακολουθεί να παραμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου