Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά στην προσφυγή η Ισπανία



XRIMANEWS.GR
«Θα κάνω ό,τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα της χώρας, του ισπανικού λαού» απάντησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας όταν ρωτήθηκε αν η χώρα θα προσφύγει στην ΕΕ για χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για την Ισπανία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πρωθυπουργικό γραφείο, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής. Εξάλλου το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτοξεύτηκε εκ νέου πάνω από το όριο του 7%.

Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν «για να σταματήσω το παιχνίδι των κερδοσκόπων με την τύχη του ευρώ», ανέφερε και ανακοίνωσε πως έχει στείλει επιστολή στους Ζ.Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Για τις ανακοινώσεις Ντράγκι δήλωσε ότι «και εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά τα
μέτρα» στα οποία αναφέρθηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάνοντας λόγο για μη συμβατικά μέτρα προστασίας του ευρώ.

«Αυτό που θέλω να μάθω είναι ποια είναι αυτά τα μέτρα, τι σημαίνουν και αν είναι κατάλληλα», σημείωσε, προκειμένου να αποφασίσει αν η Ισπανία θα προσφύγη στον μηχανισμό στήριξης. «Ανάλογα με τις συνθήκες, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, όμως ακόμη δεν έχω πάρει κάποια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχόι.

Παράλληλα ζήτησε από τις αυτόνομες περιοχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος. «Είναι εθνική υποχρέωση και όλοι πρέπει να τραβήξουμε το κουπί προς την ίδια κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η λιτότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος. Τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά και τώρα πρέπει, είτε να το αναχρηματοδοτήσουμε, είτε να ζητήσουμε δανεικά».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι προκάλεσαν απογοήτευση στις αγορές. Οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων, βρίσκονται και σήμερα στο κόκκινο. Τα ισπανικά κινούνται πάνω από το 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου