Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ιράν: Άγκυρα και Τεχεράνη έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στη Συρία Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία


Μόνο αν η Τουρκία και το Ιράν εργαστούν μαζί μπορούν να επιλύσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή τους, ιδιαίτερα τη σύρραξη στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία.«Χωρίς κάποιον από αυτούς τους μεγάλους παίκτες νομίζω ότι η πραγματοποίηση ή η έλευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Συρία, θα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο ο Σαλεχί.Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τους 48 Ιρανούς που απήχθησαν από αντάρτες στη
Συρία.

Λίγο πριν από την μη προγραμματισμένη επίσκεψη Σαλεχί το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε πάντως σήμερα τα σχόλια ενός ιρανού αξιωματούχου που κατηγορεί την Άγκυρα για την αιματοχυσία στη Συρία και προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα είναι η επόμενη, ως απαράδεκτη και ανάρμοστη.

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ότι Ιρανοί αξιωματούχοι σε διάφορες θέσεις συνεχίζουν να στοχεύουν τη χώρα μας μέσω των δηλώσεων τους, αν και οι αρχές τις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι γνωστές σε όλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο καθένας ξέρει ποιος, μέσα και έξω από τη Συρία, είναι υπεύθυνος για την ανθρώπινη τραγωδία που έχει προκληθεί από το συριακό καθεστώς». Αυτοί που είναι υπεύθυνοι «θα κληθούν να λογοδοτήσουν από την ιστορία και την ανθρώπινη συνείδηση».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τους «αβάσιμους ισχυρισμούς και τις ανάρμοστες απειλές» που έγιναν από τον Ιρανό επικεφαλής του Γενικού επιτελείου Χασάν Φιρουζαμπαντί στην ιστοσελίδα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Φιρουζαμπαντί ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι υπεύθυνες για την αιματοχυσία και τις κατηγόρησε ότι βοηθούν «την πολεμική φρενίτιδα της Αμερικής».
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=100883

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου