Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η κρίσιμη εβδομάδα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας



Η κρισιμότερη ίσως εβδομάδα από τη Μεταπολίτευση και μετά ξεκινάει σήμερα, καθώς οι συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς μεθαύριο στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ και το Σάββατο στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς τη θέση της χώρας μας στη ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι στις συναντήσεις αυτές θα πρέπει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, παράλληλα με τη λήψη επώδυνων μέτρων, ζητώντας από αυτούς την πολυπόθητη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. «Το θετικό είναι ότι ήδη
αρχίζει να υπάρχει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, καθώς αρχίζουν και βλέπουν αποτελέσματα» ανάφερε μιλώντας στη «δημοκρατία» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προσέλθει απόλυτα προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Αναγνωρίζει τη δυσκολία της επίσκεψης, που θα γίνει σε ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, όπου καταγράφηκε και πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ελίτ της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έχει να πει αρκετά και κυρίως να δώσει μια σαφή εικόνα του τι έχει πράξει σε μόλις δύο μήνες η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συνεργασίας. Κυρίως θα θέσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει προθέσεις, το αίτημα περί επιμήκυνσης, κίνηση που θα γίνει και το Σάββατο στο Παρίσι, την επομένη δηλαδή της συνάντησης με την κυρία Μέρκελ, στην κατ' ιδίαν επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο, όπου και θα επιχειρήσει να σφραγίσει την πολιτική τους συμμαχία. Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και η συζήτηση που θα έχει με τον κ. Γιούνκερ.

Η στρατηγική Σαμαρά είναι ότι «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος». Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και στις επαφές που έχει με τους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup θα ενημερώσει εκτενώς και τους δυο, ενώ δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπάρξει συνάντηση στο Μαξίμου. Αντίθετα, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν αποκλείεται να συναντηθούν οι δυο τους για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά – Γιούνκερ.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου