Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Διχάζει τους γερμανούς πολιτικούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ Β.Σόιμπλε: Να μη δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος

Μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά να μη δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.
«Επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Der Tagesspiegel» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «αυτός δεν θα ήταν ο ορθός τρόπος να επιλύσουμε το
θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης».
Στο μεταξύ, πεπεισμένος ότι «δεν μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προέβλεψε ότι το 2013 η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε την πρότασή του για συντεταγμένη έξοδο με «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας» και σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα βελτιώσει ανάλογα την ανταγωνιστικότητά της, πρέπει να υπάρξει ως ανοιχτή επιλογή η επιστροφή της στο ευρώ ».
Αντιθέτως, ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, επέμεινε στην τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά χαρακτήρισε λάθος «να καταστεί τώρα η Ελλάδα βίαια παράδειγμα προς αποφυγή». «Όποιος πιστεύει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα συνέφερε οικονομικά περισσότερο στο τέλος, υποκρίνεται», τόνισε.
Τέλος, μιλώντας στο Reuters, το ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, Αρμίν Λασέτ, υποστηρίζει πως το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη έχει ευρύτερες επιπτώσεις, πέραν της οικονομικής αποτίμησης που ετοιμάζει η τρόικα.
«(Μια έξοδος) θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη με δισεκατομμύρια να βοηθήσει την Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο. Παίζονται πολλά περισσότερα από το ερώτημα αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στα κριτήρια (της διάσωσής της)»,τόνισε.
Ο κ. Λασέτ επέκρινε μάλιστα τους πολιτικούς εντός του κεντρο-δεξιού συνασπισμού της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που θέτουν δημοσίως την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου