Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αλλη μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την Ελλάδα

Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της Ελλάδας Αλλη μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την Ελλάδα, καθώς τα ραντεβού του κ. Αντώνη Σαμαρά με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Φρανσουά Ολάντ θεωρούνται καθοριστικά για την επόμενη φάση της διαχείρισης της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Τα ραντεβού ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα άφιξης του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα. Συνεχίζονται την επόμενη ημέρα, με τη συνάντηση στο Βερολίνο, μεταξύ της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ, ενώ την Παρασκευή, στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, για τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά ολοκληρώνονται το Σάββατο με την επίσκεψή του στα Ηλύσια Πεδία, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Ολάντ. Στις συναντήσεις του ο κ.
Σαμαράς θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Ωστόσο, οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά πραγματοποιούνται κάτω από μία πολύ επιβαρυμμένη διεθνή ατμόσφαιρα και αγωνία για το μέλλον του ευρώ, ενώ σε μία καθόλου εύκολη υπόθεση εξελίσσεται και η διαχείριση της κοινής γνώμης των χωρών του Βορρά, έναντι των χωρών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επιδείξει ψυχραιμία έναντι αντιφατικών, μεταξύ τους, δημοσιευμάτων που καλλιεργούν ανάλογο κλίμα, λίγο πριν από τις συναντήσεις. Πληροφορίες που ξεκινούν από την επιμήκυνση εφαρμογής της δανειακής σύμβασης για δύο ή τρία χρόνια και φτάνουν έως τη διάλυση του ευρώ με αιχμή το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε όλο το προηγούμενο διάστημα με ιδιαίτερη στωικότητα τη δραματικοποίηση των συναντήσεων και κυρίως εκείνης με την κυρία Μέρκελ, η οποία ουδέποτε έδειξε ότι έχει μαζί του ιδιαίτερη «χημεία», από τότε που ως αρχηγός της ΝΔ επιδιδόταν σε αντιμνημονιακή ρητορική.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ τα συμπεράσματα της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κοινής γνώμης στη χώρα της αλλά και της ανάγκης να χαλαρώσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, αφού η συνταγή βυθίζει σε ύφεση, η οποία δεν αναστρέφεται. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κριτική που ασκείται στο δανειακό πρόγραμμα, ενώ θεωρεί ότι η επιμήκυνση είναι κάτι το οποίο τίθεται εκ των πραγμάτων και ίσως δεν χρειαστεί να το θέσει, με τον τρόπο τουλάχιστον που γράφεται, ο κ. Σαμαράς.

Εως την Τρίτη το πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ
Το αργότερο έως την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών θα παραδώσει στους κυβερνητικούς εταίρους τη λίστα των μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταβαίνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις όλο τον μήνα.
Στην κορυφή της λίστας θα φιγουράρουν η εφεδρεία στο Δημόσιο, που θα αφορά περίπου 45.000 υπαλλήλους, η μεταφορά του ενιαίου μισθολογίου σε όλες ανεξαιρέτως τις ΔΕΚΟ και οι αποκρατικοποιήσεις.
Εκτός αυτών το πακέτο θα περιλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων:
1) Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για εφέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).
2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο (1+1) από Κοινοτικούς πόρους.
3) Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης.
4) Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.
5) Ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας και διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.
6) Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου.
7) Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου.
8) Επείγοντα μέτρα για αποκατάσταση ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων και ασθενών σε φάρμακα, αποκατάσταση λειτουργίας ΕΟΠΥΥ.
9) Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γγ υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα.
10) Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
11) Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα.
12) Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου