Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του «Τειρεσία»

teiresiasΑλλαγές μελετά η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι καταχωρημένα στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύρια.
Οι καταχωρήσεις αυτές αφορούν είτε ακάλυπτες επιταγές, είτε αθέτηση πληρωμής δόσεων από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο ο αριθμός των δυσμενών στοιχείων που υπάρχει στο σύστημα, είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ένας καταναλωτής -ως δανειολήπτης ή επιχειρηματίας-, μπορεί να έχει περισσότερες από μία εγγραφές στα δυσμενή στοιχεία του «Τειρεσία».
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες, καθώς πληθαίνουν τα φέσια και τα λουκέτα, όπως και οι κατασχέσεις για χρέη, αυξάνεται και ο αριθμός των δανειοληπτών που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων οφειλών προς τις τράπεζες και μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του
«Τειρεσία».
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι επιφυλακτικοί σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές, αφού όπως λένε, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι κατά συρροή κακοπληρωτές και να προστατεύεται από τις κακές πρακτικές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο προσανατολισμός της κυβέρνησης αφορά σε αλλαγή αντιμετώπισης των δυνητικών δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» με τους κακοπληρωτές γιατί εκδόθηκε εις βάρος τους διαταγή πληρωμής για ποσά έως 5.000 ευρώ.
Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης για τα στοιχεία των νομικών και φυσικών προσώπων που τηρούνται στον «Τειρεσία», ώστε να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο αρνητικά επιχειρηματίες ή ιδιώτες που για μία φορά αντιμετώπισαν πρόβλημα ή κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με εκείνους που επανειλημμένα «φεσώνουν» τις τράπεζες ή το Δημόσιο.
Αυτό που επίσης θα επιδιωχθεί είναι η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους μπήκαν στη «μαύρη λίστα» την τελευταία διετία.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές, δανειολήπτες ή επιχειρηματίες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Στο Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν τόσο ενήμερες οφειλές όσο και οφειλές σε καθυστέρηση για δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων, χορηγήσεις προς επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εταιρικές κάρτες.
Στο Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμών κινητών, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, κατασχέσεις και επιταγές βάσει Ν.Δ 1923, καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης και στεγαστικών δανείων, διοικητικές κυρώσεις, αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης οφειλών καθώς και αποφάσεις δικαστικής ρύθμισης χρεών. Σκοπός του συστήματος είναι η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Οπως είναι γνωστό όλα τα δεδομένα καταχωρίζονται στη «λευκή λίστα».
Στη «μαύρη λίστα» γράφονται οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση (στους 3 μήνες οι πιστωτικές κάρτες στους 9 μήνες τα στεγαστικά δάνεια).
Ο χρόνος τήρησης των δυσμενών οικονομικών στοιχείων στα αρχεία του «Τειρεσία» δηλαδή η «μαύρη λίστα» έχει ως εξής:
1. Επιταγές και συναλλαγματικές 2 χρόνια.
2. Καταγγελίες συμβάσεων καρτών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων 2 χρόνια.
3. Διαταγές πληρωμής 3 χρόνια.
4. Προγράμματα πλειστηριασμών 4 χρόνια.
5. Κατασχέσεις- επιταγές του ΝΔ 1923 4 χρόνια.
6. Διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών 4 χρόνια
7. Αιτήσεις πτωχεύσεων με τη συμπλήρωση 5 ετών από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο.
8. Κηρυχθείσες πτωχεύσεις διαγράφονται μετά την πάροδο 10 ετών.
9. Αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού - αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης οφειλών. Παραμένουν στο αρχείο 3 χρόνια από την εξόφληση της οφειλής. Αν οι αιτήσεις δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό διαγράφονται από το αρχείο 3 χρόνια μετά την υποβολή τους. Σε περίπτωση που ο αιτών παραιτηθεί η πληροφορία διαγράφεται μετά από 1 χρόνο. Διατηρούνται στο αρχείο 3 χρόνια μετά την αποπληρωμή του χρέους.
10. Απόφαση δικαστικής ρύθμισης χρεών διατηρείται στο αρχείο για 3 χρόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι:
Δεν εμφανίζονται στο σύστημα δεδομένα που αφορούν σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και δανείων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές ΝΔ 1923, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες και αιτήσεις πτωχεύσεων εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 1.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες διαγράφονται από το σύστημα εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ ακάλυπτες επιταγές) στην οποία εντάσσονται οι πληροφορίες που διαγράφονται.
(Πηγή: Εθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου