Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σύγχυση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη

Σύγχυση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη
Αντιφατικά μηνύματα έρχονται από την Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί – κατά την έκφραση του Α. Σαμαρά - να «πάρει ανάσα» είτε με επιμήκυνση, είτε με άλλες διευκολύνσεις  και να προγραμματίσει στοιχειωδώς το μέλλον της.
Ενώ το θέμα της επιμήκυνσης μπαίνει μάλλον αιφνιδιαστικά στο τραπέζι και γίνεται βασικός σκοπός της κυβέρνησης, οι γερμανοί συνεχίζουν να τηρούν σκληρή στάση παρά τις «φιλοελληνικές» θέσεις που εξέφρασε κατά την εδώ επίσκεψή του ο πρόεδρος του eurogroup ΖΚ Γιούνκερ. Από την άλλη πλευρά οι αδίστακτοι καιροσκόποι συνεχίζουν να εκβιάζουν με την Citibank να «προφητεύει» ξανά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το πολύ σε … ένα εξάμηνο.
Την παραμονή της συνάντησης Σαμαρά με Μέρκελ και Ολλάντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόϊμπλε δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του ελληνικού
προγράμματος (Μνημονίου) προκειμένου η χώρα να περιορίσει τις δαπάνες της δεν θα λύσει τα προβλήματα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, καθώς και ότι χάθηκε «πολύς χρόνος» με τις διαδοχικές εκλογές.

«Περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση για τα προβλήματα», είπε σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR, προειδοποιώντας ότι επιπλέον χρόνος ίσως σημαίνει και «περισσότερα χρήματα». Παραβλέποντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα» αλλά «λίγο αέρα να ανασάνουμε».
Η Ευρωζώνη έχει φτάσει στα όριά της ως προς το τι είναι οικονομικά βιώσιμο αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδας, κατέληξε ο Γερμανός αξιωματούχος και είναι πλέον φανερό ότι η συνέχεια του ελληνικού δράματος θα παιχθεί στη συνάντηση Σαμαρά με Μέρκελ και Ολλάντ.

Ούτε όμως ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ συμφωνεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν», δηλώνει στην Bild και επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ θα επιτευχθεί αν όλοι τηρούν τους κανόνες.

«Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ρέσλερ.

Αντιθέτως, υπέρ κάποιων περαιτέρω παραχωρήσεων προς την Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau. «Εάν το καινούργιο πρόγραμμα σταθεροποίησης των Ελλήνων είναι εύλογο και ισχυρό, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο, λόγω μιας μετάθεσης του στόχου πληρωμής για δώδεκα μήνες, να ξεχάσουμε όλες τις αξιώσεις μας», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάγερ και εκτιμά ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και η καγκελάριος Μέρκελ. «Η Μέρκελ θα ελιχθεί, θα προσπαθήσει να αναβάλει όσο μπορεί την ανάμιξη της Βουλής και στο τέλος θα συγκατατεθεί σε μια επιμήκυνση» καταλήγει.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην Bild, ανέφερε ότι «μπορεί κανείς να μιλήσει για χρονικά περιθώρια, αλλά μόνο εφόσον η Ελλάδα αποδείξει ότι υλοποιεί με προσήλωση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου