Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΓΔΜ: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Σε οριακό σημείο οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων της ΠΓΔΜ, του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, μετά την ενέργεια του πρώτου να καταθέσει, αύριο, στη Βουλή, νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων στη χώρα, το 2001, και τη σφοδρή αντίθεση του κόμματος του Αχμέτι, το οποίο απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
   

Η κίνηση του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι να καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει υλική και ηθική αποζημίωση για τα θύματα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001 και για τις οικογένειες τους, αποτελεί την «απάντηση» του Ν.Γκρούεφσκι στην ενέργεια του προερχόμενου από το DUI, υπουργού ΄Αμυνας της ΠΓΔΜ, Φάτμιρ Μπεσίμι, να καταθέσει, πριν μερικές ημέρες, στεφάνι σε μνημείο των Αλβανών πεσόντων αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
 
Κομματικά στελέχη του DUI ανέφεραν σήμερα ότι αν το νομοσχέδιο αυτό περάσει από τη Βουλή, στην μορφή που θα κατατεθεί και δεν υπάρξουν τροποποιήσεις που να προβλέπουν ανάλογα προνόμια και για τα θύματα από τις τάξεις του UCK, τότε το κόμμα αυτό θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ και θα επιδιώξει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
Σύμφωνα με το DUI, με το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζεται η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Γκρούεφσκι και Αχμέτι, να μην ανοιχθούν ζητήματα που σχετίζονται με την καθεστώς των μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001 και των Αλβανών ανταρτών του UCK.
 
Από το DUI επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό, αν ψηφιστεί, θα θέσει σε κίνδυνο τις διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ και θα προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.
 
Σε πρίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο αυτό και το DUI υλοποιήσει την απειλή του και αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού το VMRO-DPMNE, μαζί με μικρότερα συνεργαζόμενα σλαβομακεδονικά κόμματα, διαθέτει 56 έδρες από τις 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Το DUI έχει 15 έδρες στη Βουλή.
 
Το 2001 είχαν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του «Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.
 
Πολιτικός διοικητής του UCK ήταν ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2002 σχημάτισε το κόμμα DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας.
  
Ένα από τα πάγια αιτήματα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ είναι να εξισωθούν οι πρώην αντάρτες του UCK με τα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων από τις συγκρούσεις του 2001, κάτι που προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις των σλαβομακεδονικών κομμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου