Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Συνάντηση Πούτιν-Κάμερον για την κρίση στη Συρία

Συνάντηση Πούτιν-Κάμερον για την κρίση στη Συρία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπερασπιστεί τη θέση της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στη Συρία στη διάρκεια της συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αύριο Πέμπτη στο Λονδίνο, όπου θα παρακολουθήσει και αγώνες τζούντο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Αναμένουμε ότι θα έχουμε μια νέα ευκαιρία να συνεχίσουμε τον διάλογο για το θέμα και να εξηγήσουμε στη βρετανική πλευρά την πολύ ξεκάθαρη και διαφανή θέση μας» για την κρίση στη Συρία, δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοφ εκπρόσωπος του Πούτιν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο ίδιος διέψευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κάμερον, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία δεν στηρίζει πλέον τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Λέμε ότι πρόκειται για λάθος στη
μετάφραση», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) τον Ιούνιο στο Μεξικό ο Κάμερον είχε επισημάνει ότι ο Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί να δει τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας στη διάρκεια αυτής του της επίσκεψης στο Λονδίνο, όπου θα παρακολουθήσει και αγώνες τζούντο που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Υπουργική σύνοδος στον ΟΗΕ
Στο μεταξύ, η υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου προΐσταται αυτό τον μήνα η Γαλλία, με θέμα τη Συρία θα πραγματοποιηθεί "πριν το τέλος Αυγούστου", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι επιθυμεί μια σύνοδο αυτή την εβδομάδα.
"Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έκανα τις απαραίτητες επαφές για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, πριν το τέλος του Αυγούστου, μια υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", διευκρινίζει σε ανακοινωσή του.
"Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή της Συρίας, η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του συριακού λαού στον αγώνα του για την ελευθερία", διαβεβαιώνει επίσης ο υπουργός, καλώντας και πάλι να σιγήσουν τα όπλα σε αυτή τη χώρα "για να δώσουν το χώρο σε μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση".
Την Δευτέρα, ο Φαμπιούς, που ήταν προσκεκλημένος του ραδιοσταθμού RTL, είχε πει ότι η Γαλλία θα επωφεληθεί από την προεδρία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Αύγουστο για να "ζητήσει πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας μια σύνοδο του ΣΑ, πιθανότατα σε υπουργικό επίπεδο για να προσπαθήσει να σταματήσει τόσο τις δολοφονίες, όσο και για να προετοιμάσει την πολιτική μετάβαση".
Ο Λοράν Φαμπιούς είχε διευκρινίσει ότι σκοπεύει να προεδρεύσει αυτής της συνόδου. "Πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα", πρόσθεσε, εκφράζοντας τον φόβο του για μια σφαγή στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση να καθυστερήσει η πραγματοποίηση της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ως στόχο την αποφυγή της παρεμβολής της σε μια εν εξελίξει πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου για να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που θα καταδικάζει την καταστολή στη Συρία.
"Θέλω να εκφράσω την πιο σθεναρή υποστήριξή μου για την πρωτοβουλία που φέρνει ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", δηλώνει ο Λοράν Φαμπιούς για το θέμα αυτό στην ανακοινωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου