Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Το υπουργείο Υγείας φέρεται να μελετά την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, από 25% που είναι σήμερα στο 30%.
Η αύξηση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων όταν αγοράζουν φάρμακα είναι ένα σενάριο ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε χαμηλά επίπεδα . Ούτε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση , εφαρμόζεται ακόμη σε ποσοστό 100%, ενώ παράλληλα μικρή πρόοδος σημειώνεται και στην αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων. Η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα προβλέπεται και στη νέα δανειακή σύμβαση, σε αντιστοιχία με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.
Πολλές είναι οι εισηγήσεις που μελετώνται αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα. Μια από αυτές προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής μόνο στα πρωτότυπα φάρμακα,
ώστε να υπάρχουν αντικίνητρα για τη χορήγησή τους, καθώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, αλλά και το «καπέλο» που θα επιβληθεί στο ποσοστό συμμετοχής.
Χρόνος ωστόσο δεν υπάρχει, καθώς ήδη ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης έχει ξεφύγει, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η μέχρι τώρα πορεία του ελέγχου της δαπάνης δεν είναι ικανοποιητική. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως και το δεύτερο τετράμηνο του έτους, το υπουργείο δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της φαρμακευτικής δαπάνης.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που αναμένεται ότι θα προκαλέσει η ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει το ρίσκο και για έναν επιπλέον λόγο. Πληρώνοντας οι ασφαλισμένοι μεγαλύτερο ποσοστό από την τσέπη τους, αυτόματα θα μειωθεί και το κόστος των μηνιαίων εκτελεσμένων συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που θα δώσει μια μικρή ανάσα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, καθώς θα μειωθεί το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει στους φαρμακοποιούς.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας , υποστηρίζουν πάντως πως δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, ούτε συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα νοσηλείας με βάση εισοδηματικά κριτήρια (με εξαίρεση τους χρόνια πάσχοντες), καθώς η οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού δεν θα αντέξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αυτή την περίοδο.
Παρόλα αυτά, οι πιέσεις της τρόικας παραμένουν έντονες και είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να πάρει τελικά τη συγκεκριμένη απόφαση, στο πλαίσιο και των περικοπών στην υγεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.
Πηγή:www.capital.gr

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου