Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Αυστηρά μέτρα εναντίον της απασχόλησης λαθρομεταναστών

Ιδιωτικό όφελος – Δημόσια ζημία

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης εναρμονίστηκε με το κοινό αίσθημα όταν προχθές αποφάσισε το κλείσιμο δύο επιχειρήσεων στην Πάρο, για απασχόληση λαθρομεταναστών. 

Ενός εστιατορίου στη Νάουσσα και του ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή, όπου απασχολείτο ο “δράκος” της Πάρου.

Το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας εκείνης της φυσιογνωμίας με το πούρο που εξύβριζε τους δημοσιογράφους όταν τον ρωτούσαν για τον Πακιστανό.

Ο Υπουργός, εφήρμοσε για πρώτη φορά τον Ν. 4052/2012.
Δυστυχώς, η πολιτική του βούληση ακυρώθηκε .
Με δικαστική απόφαση οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές και, προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες δεν υπέστησαν συνέπειες. 

Καταφέροντας προσωπικό πλήγμα στον Υπουργό.
Κυρίως όμως επιφέροντας ισχυρό συμβολικό πλήγμα στην κρατική εξουσία, σε ένα κρισιμότατο κοινωνικό ζήτημα.
Ο “ιδιώτης” μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος πάντα γλυτώνει : αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η ατυχής έκβαση της απόπειρας επιβολής του Νόμου στην Πάρο. 

Δεδομένου ότι η πρωτοβάθμια
δικαιοσύνη ασχολείται κυρίως με το γράμμα του νόμου, πιθανότατα έχουν συμβεί αυτά που δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης.

«Οι επιχειρηματίες πέτυχαν την ευνοϊκή γι’ αυτούς δικαστική απόφαση, καθώς είχαν μόνο προφορικά ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για το σφράγισμα των επιχειρήσεών τους, την παραμονή του λουκέτου», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.

«Η απόφαση για σφράγισμα δεν επιδόθηκε γραπτώς στους επιχειρηματίες και δεν ζητήθηκε αποδεικτικό επίδοσης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πετύχουν αναστολή εκτέλεσης στα δικαστήρια», συνέχισε ο δήμαρχος.
Ας μην ξεκινήσουμε προσεγγίσεις που εμπεριέχουν μυστήριο. 

Αλλά σίγουρα προκαλεί περιέργεια το ότι ο χειρισμός ενός τόσο σημαντικού θέματος έγινε προφορικά. 

Λες και κάποιοι είτε βιάστηκαν, για να επιδείξουν ίσως στον Υπουργό “αποτελεσματικότητα”, είτε γνώριζαν την προϋπόθεση του Νόμου για γραπτά αποδεικτικά και υπονόμευσαν την εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πολλές φορές η ανθρώπινη αμέλεια ή ανικανότητα ή βλακεία αποτελούν την εξήγηση.

Εν τούτοις, ο Υπουργός οφείλει να αναζητήσει το αίτιο και τον υπαίτιο για την τρώση του κρατικού κύρους.

Και ελπίζουμε ότι στο εξής ο νόμος θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, όπως ισχύει.
Η λαθρομετανάστευση, προκαλεί στις εθνικές οικονομίες δύο βασικές αλλοιώσεις, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα επιθυμητές από όσους επωφελούνται. 

Πρώτον, σε βάρος της εθνικής συνοχής, ανοίγει – επεκτείνει – συντηρεί αγορές. 
Οι λαθρομετανάστες έχουν βιοτικές ανάγκες. Θέλουν στέγαση, τροφή, ένδυση, μεταφορές, επικοινωνία. 

Δύσκολα για παράδειγμα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα ζητούσαν την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. 

Οι Έλληνες είναι 9,9 εκατομμύρια. Τα κινητά τηλέφωνα 16 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατομμύρια κινητά ανήκουν σε αλλοδαπούς. Νόμιμους και μη.

Θα συμφωνούσαν οι εταιρείες σε απώλεια του 10% του κύκλου εργασιών τους;
Δεύτερον, η λαθρομετανάστευση που καταλήγει σε παράνομη εργασία, αποτελεί τον πρώτο παράγοντα νόθευσης του ανταγωνισμού. 

Ο “μάγκας” με τους εύκολους Πακιστανούς κατατροπώνει τον -σπάνιο πλέον- νομιμόφρονα που αναζητεί εναγωνίως κάλυψη των εργασιακών αναγκών της επιχείρησης του.

Πέντε Πακιστανούς απασχολούσε ο ξενοδόχος στην Πάρο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. 

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια του θέρους διακινήθηκε προς τα ελληνικά νησιά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, κυρίως Πακιστανών, που απασχολήθηκαν εποχικά σε βοηθητικές εργασίες, συνήθως ως κηπουροί και εργάτες καθαριότητας.

Η αδήλωτη εργασία στις τουριστικές περιοχές ξεπέρασε το 30%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μη καταχωρημένων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν ήταν παράνομοι αλλοδαποί.
Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ανεξέλεγκτα δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής. Θα έχουν επικρατήσει στην οικονομική ζωή τύποι σαν τον ξενοδόχο της Πάρου.

Γι’ αυτό πρέπει να αυστηροποιηθούν ΤΩΡΑ τα μέτρα που αποτρέπουν τους εργοδότες να χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες.

Το Υπουργείο Εργασίας, εκτός συνεχείς ελέγχους και επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει :
1. Να ιδρύσει και να καλύψει με το κύρος της κρατικής εξουσίας ένα Παρατηρητήριο παράνομης εργασίας. Ένα Lathrowatch. 

Συνδυασμό διαδραστικής ιστοσελίδας και τηλεφωνικής γραμμής, όπου θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες, ακόμα και με βιντεο-φωτογραφίες, για επιχειρήσεις που απασχολούν λαθρομετανάστες. 
Όπως γίνεται στο ΣΔΟΕ, για φοροδιαφυγή. Όταν οι καταγγελίες ελέγχονται και ευσταθούν να αναρτώνται με πλήρη στοιχεία οι παρανομούσες επιχειρήσεις, όπως τα πρατήρια βενζίνης που συλλαμβάνονται για νοθεία καυσίμων στο Υπ. Ανάπτυξης.

Η “κουλτούρα” της Αριστεράς μπόλιασε το δημόσιο λόγο με ανοησίες περί “χαφιεδισμού” στις περιπτώσεις συνεργασίας πολιτών με κρατικές αρχές. Κάπως έτσι οι ελεεινοί του indymedia βάφτισαν αμέσως “ρουφιάνο” τον άτυχο ταξιτζή που δολοφόνησαν οι όμοιοί τους στην Πάρο. 

Γνωρίζουμε ότι η αντιζηλία και ο φθόνος, τα γνωστά συναισθήματα αγάπης που ενδημούν στην ελληνική κοινωνία, θα οργιάσουν, προκαλώντας πάμπολλες ψευδείς καταγγελίες.
Αλλά μια πλημμυρίδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς σύμπνοια αρχών-πολιτών.
2. Να επιδιώξει άμεσα την τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας, ώστε να διώκεται αυτεπάγγελτα ως ηθικός αυτουργός ο εργοδότης λαθρομετανάστη τελεσίδικα ενόχου για εγκληματική πράξη. Τιμωρούμενος με αντίστοιχη αυστηρότητα.

Στην περίπτωση του “δράκου” της Πάρου, ηθική αυτουργία του ξενοδόχου στην δολοφονική επίθεση του Πακιστανού στην 15χρονη.
Κυκλοφόρησαν δε ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι αυτός διακίνησε το σενάριο ότι η κοπελίτσα “χτύπησε το κεφάλι της στα βράχια”.
Το χυδαίο φιλοσόφημα πίσω από τον νεοφιλελευθερισμό είναι ότι κάθε άτομο μπορεί να πράττει οτιδήποτε για την προσωπική του πραγμάτωση, όπως κι αν την νοεί. Χωρίς ποτέ να εξετάζεται τι επιπτώσεις προκαλεί αυτό τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στο φυσικό περιβάλλον. 

Αλλά για να παραμένει μια κοινωνία συγκροτημένη, απαραίτητος όρος είναι ότι δεν μπορεί η επιδίωξη του ατομικού οφέλους να προκαλεί συλλογική ζημία. 


 Προφήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου