Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Οι Κούρδοι αντάρτες παρέλυσαν τη λειτουργία του τουρκικού κράτους

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Έλεγχος ορισμένων περιοχών που καταργεί τα σύνορα, απαγωγές και καταστροφή εργοταξίων για να εμποδίσουν την κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων. Μια νέα στρατηγική που έχει παραλύσει τη λειτουργία του κράτους στο Κουρδιστάν, ως μέρος ενός σχεδίου για τη δημοκρατική και οικολογική αυτονομία που διεκδικείται από το κουρδικό κίνημα.

Οι τουρκικές αρχές αποκρύπτουν και χειραγωγούν την ενημέρωση, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να υπακούσουν στον αφέντη τους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συχνά απλώς περιορίζονται να αναφέρουν μόνο τις επίσημες δηλώσεις μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες στη
παγκόσμια κοινή γνώμη.

Οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται

Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, ενώ οι άλλοι που τολμούν ακόμη να επικρίνουν την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης απολύονται. Στις 10 Αυγούστου, η εφημερίδα Aksam απέλυσε έξι δημοσιογράφους και αρθρογράφους από τους οποίους τον Σερντάρ Ακινάν. Ο τελευταίος είχε δεχθεί απειλές από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει  πρόσφατα: «Σημειώνουμε αυτά τα άρθρα του».

Στις 13 Αυγούστου, ο διάσημος αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal, Γιλντιρίμ Τούρκερ αποχώρισε από την εφημερίδα του για να διαμαρτυρηθεί κατά της λογοκρισίας του τελευταίου άρθρου του, με τίτλο «Stratejistler, Gazeteciler, Devlet Kaynaklar» (Οι στρατηλάτες, οι δημοσιογράφοι, οι κρατικές πηγές). 

Ενώ το καθεστώς του ΑΚΡ, κυβερνών κόμμα από το 2002, μετέτρεψε τη χώρα στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να κάνουν προπαγάνδα για αυτή τη κατασταλτική πολιτική κατά του κουρδικού λαού και όλων των αντιπολιτευομένων. Η διάδοση ψευδών πληροφοριών συμβάλλει στην καταπιεστική πολιτική του καθεστώτος και περιπλέκει την κατανόηση του κουρδικού προβλήματος, που ήδη περιβαλλόταν από τεράστια εκστρατεία χειραγώγησης.

Ένας πόλεμος μεσαίας έντασης

Τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν; 
Χωρίς να αναφερθούμε στο ιρακινό Κουρδιστάν και στο συριακό Κουρδιστάν, η τρέχουσα κατάσταση του πολέμου μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK πρέπει να αποσαφηνιστεί. 
Για έναν από τους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, των Δυνάμεων της Λαϊκής Άμυνας (HPG), πρόκειται για «πόλεμο μεσαίας έντασης».

Το κίνημα ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου τις «επαναστατικές» επιχειρήσεις του για τη δημοκρατική αυτονομία του Βόρειου Κουρδιστάν στην νότια-ανατολική Τουρκία. Ο στρατός εξακολουθεί να μην μπορεί να εισέλθει διά ξηράς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του PKK στο Şemdinli από τις 23 Ιουλίου. Το κίνημα έχει επίσης αναλάβει τον έλεγχο μερικών περιοχών στη Cukurca, πάντα στην περιοχή του Χακκάρι από τις 4 Αυγούστου. 
Οι αρχές ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σεμντιλί. Στην πραγματικότητα, ο στρατός δεν μπορούσε να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις και αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα οδοφράγματα στις 9 Αυγούστου στο δρόμο Σεμντιλί -Γιουκσέκοβα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου, ο στρατός αποσύρθηκε  επίσης από όλα τα φυλάκια και θέσεις μεταξύ Χακκάρι και Cukurca, γεγονός που επιβεβαιώνει την επικράτηση του ελέγχου της περιοχής από το PKK.

Επιπλέον, η οργάνωση επέκτεινε τις επιχειρήσεις συλλήψεων και καταστροφής των οχημάτων που εργάζονται για τα στρατιωτικά εργοτάξια. Τουλάχιστον 80 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, φυλάκων χωριών, εργολάβων, δημάρχων του ΑΚΡ και ενός βουλευτή του κεμαλικού κόμματος CHP, συνελήφθησαν από τους αντάρτες μεταξύ της 1ης Μαΐου και 13ης Αυγούστου 2012. Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν μετά από ανάκριση από το κίνημα που δηλώνει ότι τηρεί την Σύμβαση της Γενεύης περί μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου. 

Τα σύνορα έχασαν κάθε νομιμότητα

Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις; 
Το ΡΚΚ ισχυρίζεται ότι άλλαξε τη στρατηγική του μετά την αδιάκοπη καταστολή κατά του κουρδικού λαού. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε πρόσφατα ότι τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας καταργήθηκαν μετά από τη επιχείρηση των ανταρτών στο Σεμντιλί.  Υπογραμμίζοντας ότι η μάχη του Σεμντιλί σηματοδότησε μια αλλαγή τακτικής εκ μέρους της οργάνωσής του, διευκρίνισε ότι η αντάρτική οργάνωση σκοπεύει να παραμείνει στο Σεμντιλί που θα αποτελέσει ένας προμαχώνας σε αυτή τη ζώνη, αντί να διεξαγάγει ενέδρες εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες ταξιδεύουν χωρίς βίζα

Ο Μπαχόζ  Ερντάλ, ένας διοικητής του PKK, από την πλευρά του πρόσθεσε: «Εμείς, ως μαχητές, διασχίζουμε εδώ και 28 χρόνια τα τεχνητά σύνορα που σχεδιάστηκαν μεταξύ των τεσσάρων τμημάτων του Κουρδιστάν, χωρίς διαβατήριο ή βίζα. Αυτά τα σύνορα έχουν χάσει κάθε έννοια νομιμότητας για τους μαχητές. Η επαναστατική επιχείρηση του Σεμντιλί απλώς έκανε πιο ορατή αυτή τη πραγματικότητα».

Αντιμέτωπο με τις μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιούνται από τις τουρκικές αρχές, το PKK ξεκίνησε τις επιχειρήσεις συλλήψεων στα πλαίσια του σχεδίου του για την οικολογική και δημοκρατική αυτονομία, ήτοι για την αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους υπέρ της αποκέντρωσης. Η ύπαρξη του κράτους έχει ήδη μειώσει σημαντικά στο Κουρδιστάν όσον αφορά τα στρατιωτικά και αστυνομικά φυλάκια.

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη «σύλληψη» του βουλευτή του CHP του Ντέρσιμ. Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Χουσεΐν Αϋγκιούν συνελήφθη στις 12 Αυγούστου από τους μαχητές μας μεταξύ των πόλεων Ντέρσιμ και Οβατζίκ», δήλωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που δρομολογούνται μετά τη σύλληψή του θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του βουλευτού. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των συλληφθέντων από τους αντάρτες, απορρίπτοντας οποιαδήποτε ειρηνική προσέγγιση.

Οι μόνες επενδύσεις στο Κουρδιστάν: φράγματα,  δρόμοι,  στρατιωτικά φυλάκια,   φυλακές

Η ένοπλη πτέρυγα του PKK ισχυρίζεται επιπλέον ότι κατέρριψε πέντε ελικόπτερα Sikorsky και κατέστρεψε εννέα στρατιωτικά οχήματα, καθώς και 115 εργοταξιακά οχήματα που εργάζονται για το στρατό κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου.

Επί του θέματος αυτού, ο Μπαχόζ Ερντάλ διηγείται στη κουρδική εφημερίδα Ozgur Politika: «οι επενδύσεις του ΑΚΡ στο Κουρδιστάν εστιάζονται σε τρεις τομείς: φράγματα, δρόμοι και στρατιωτικά φυλάκια. Αυτά τα έργα διοικούνται από το Υπουργείο Άμυνας και δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική ανάπτυξη του Κουρδιστάν. Υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή 1.000 στρατιωτικών βάσεων και φυλακίων.

Τα φράγματα προορίζονται να πλημυρίζουν το Κουρδιστάν κάτω από το νερό, ενώ οι δρόμοι προορίζονται να διευκολύνουν το πέρασμα του στρατού, να διαιρέσουν τις ορεινές περιοχές και να ασφαλίσουν τις διελεύσεις προς τις στρατιωτικές βάσεις. 
Βλέπουμε κάθε μέρα νέα εγκαίνια εργοστάσιων στις πόλεις της Τουρκίας, ενώ στο Κουρδιστάν μόνο νέων στρατιωτικών βάσεων και φυλακών. Πρόκειται για επενδύσεις για κατάληψη, κατοχή και λεηλασία της περιοχής».

Ο Cemil Bayik, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΡΚΚ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2012: «Εάν το ΑΚΡ παραλύει το δρόμο για μια πολιτική ειρηνική αλλαγή στο Κουρδιστάν, συλλαμβάνοντας φοιτητές, καθηγητές και αιρετούς και εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, θα παραλύσουμε και εμείς την πολιτική, διοικητική και πολιτιστική αποικιοκρατία του τουρκικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου