Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ν. Δένδιας στον "Τύπο της Κυριακής": Η Χώρα θα σταματήσει να είναι, ξέφραγο αμπέλι


Μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δηλώνει αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στη δράση των κουκουλοφόρων εξετάζοντας το ενδεχόμενο της χρήσης υδροφόρων οχημάτων. Ο υπουργός αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο φωτογράφησης ή μαγνητοσκόπησης κατά τη διάρκεια επεισοδίων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που συμβαδίζει με τη νομιμότητα».

- Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις αλλά και ενστάσεις από τις κοινωνίες της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Εβρου. Αναζητάτε εναλλακτική λύση ως προς τη φιλοξενία των συλληφθέντων;

Το πρώτο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εθνικής ανάγκης. Και σε αυτήν την κατάσταση δεν χωρούν σκοπιμότητες, κομματικές ή άλλες, δεν χωρούν τοπικιστικές νοοτροπίες. Ή όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ή όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες. Θα ήταν άδικο όμως όσον αφορά τη Θράκη να βάλουμε στο ίδιο «τσουβάλι» όλους τους φορείς της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Κάποιοι αγωνιούν πραγματικά για την πατρίδα μας και τον τόπο τους. Αλλά και κάποια στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευτυχώς όχι όλα επίσης, κάνουν «διαγωνισμό» ψηφοθηρίας και λαϊκισμού. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι η χρήση των Αστυνομικών Σχολών εκεί σαν Κέντρων Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών είναι προσωρινή. Πολύ σύντομα, με την επέκταση του Σχεδίου «Ξένιος Ζευς» σε όλη την Ελλάδα, θα επιστρέψουν στην προηγούμενη χρήση τους.

- Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευθεί προεκλογικά για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας όπου θα διοχετεύονται όσοι αλλοδαποί περνάνε τα σύνορα και όσοι συλλαμβάνονται για αδικήματα. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό το μέτρο;


Το μέτρο αυτό βρίσκεται στη φάση της τελικής υλοποίησης πλέον, με την εφαρμογή του Σχεδίου «Ξένιος Ζευς». Προσωπικά είμαι υπερήφανος που εκτελώ την εντολή που μου έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μας και ανέλαβα να διαχειριστώ αυτό το μεγίστης σημασίας ζήτημα. Κατανοώ ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι πολύ επιφυλακτικό με κάθε είδους εξαγγελίες που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, καθώς έχει συνηθίσει να ακούει μεγάλα λόγια που δεν εφαρμόζονται, λόγω του περιβόητου «πολιτικού κόστους». Αλλά στη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα σήμερα το μεγαλύτερο κόστος είναι να παραμείνεις παρατηρητής και να επιτρέψεις μια συνολική κατάρρευση της κοινωνίας, λόγω του τεράστιου όγκου της εισόδου και παραμονής στη χώρα παράνομων μεταναστών.

- Το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία λαθρομεταναστών όπως και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, για παράδειγμα, η Πάτρα. Θα υπάρξουν κι εκεί αντίστοιχες επιχειρήσεις ή υπάρχουν αδυναμίες όπως π.χ. έλλειψη προσωπικού;

Θα υπάρξουν επιχειρήσεις παντού όπου υπάρχει πρόβλημα. Και όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις, αλλά και σε μεσαίου ή μικρού μεγέθους, όπως και σε περιοχές της υπαίθρου, μόλις ολοκληρωθεί η παραχώρηση εγκαταστάσεων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τον υπουργό του οποίου Πάνο Παναγιωτόπουλο θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία του στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος, όπως θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο σχεδιασμός είναι έτοιμος και η κατανομή προσωπικού για την υλοποίησή του έχει γίνει. Η κυβέρνηση δεν θα μείνει θεατής και η χώρα μας θα σταματήσει να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Και αυτό ισχύει φυσικά για όλη τη χώρα.

- Το κέντρο της Αθήνας πάντως παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μια διαφορετική εικόνα. Ολοι όμως αναρωτιούνται, πόσο αυτή θα διαρκέσει;

Κατανοώ τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις. Αλλά έχουμε τη βούληση και τη μέθοδο αυτή η θλιβερή εικόνα να αλλάξει σταδιακά και πολύ σύντομα η συνολική εικόνα στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας να είναι πολύ διαφορετική. Η Αθήνα πρέπει να ξαναγίνει φιλόξενη πόλη για τους τουρίστες και τους κατοίκους της. Δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά με τη συνεργασία όλων μας και του Δήμου Αθηναίων φιλοδοξώ να γυρίσουμε τη σελίδα της ασχήμιας και της μιζέριας και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο.

- Επεξεργάζεστε σχέδιο για να σπάσουν τα κυκλώματα των φυλακών;

Από τη θητεία μου ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχα επισημάνει τη διασύνδεση του χώρου των φυλακών με το ενεργό έγκλημα. Πρόσωπα δηλαδή που έχουν καταδικασθεί για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις εξακολουθούν να συνεχίζουν τη δράση τους, ως να μην είναι έγκλειστοι. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών με τις σωφρονιστικές, το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιορισθεί σημαντικά, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει, ώστε σταδιακά να εξαλειφθεί.





Αστυνομικοί στους δρόμους, όχι σε πολιτικά πρόσωπα
 
 
- Η εγκληματικότητα στα νησιά, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πώς θα την αντιμετωπίσετε;
 
Είναι αλήθεια ότι το περιστατικό της ληστείας στην Πάρο, με το τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας ζωής ενός πολίτη, έφερε στο προσκήνιο και πάλι το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προβλέψεις για την κατανομή μέσων και δυνάμεων είχαν ήδη γίνει προτού αναλάβω καθήκοντα. Το αντιμετωπίζουμε πάντως με αύξηση των περιπολιών ή και με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, όπου είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Με την αποδέσμευση δυνάμεων από άλλα καθήκοντα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε δραστικά την αστυνομική δύναμη των νησιών, ειδικά την τουριστική περίοδο.
 
- Η απόφαση να μην υπάρχει αστυνομική φρουρά σε βουλευτές και φυσικά πρόσωπα προκάλεσε αντιδράσεις;

Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκαν αρκετοί. Αλλά δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που υπάρχουν τεράστια προβλήματα να υπάρχουν ταυτόχρονα δεκάδες φρουροί σε πολιτικά πρόσωπα, τους οποίους πληρώνει σε τελική ανάλυση όλος ο ελληνικός λαός. Αλλωστε οι 1.500 επιπλέον αστυνομικοί οι οποίοι θα αποδεσμευθούν από τα συγκεκριμένα καθήκοντα και θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας είναι ένα σημαντικό κέρδος για το σύνολο της κοινωνίας. Στο μέλλον φρουρά θα υπάρχει όπου υπάρχει λόγος.


 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ
 
Υδροφόρες αντί για χημικά στις διαδηλώσεις και βιντεοσκόπηση των επεισοδίων
 
 
- Εξετάζετε το ενδεχόμενο φωτογράφησης ή μαγνητοσκόπησης κατά τη διάρκεια επεισοδίων;
 
Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που συμβαδίζει με τη νομιμότητα.

- Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε φαινόμενα βίας που προκαλούν κουκουλοφόροι;

Υπάρχει νόμος, ο οποίος ισχύει κανονικά, παρά τα όσα κατά καιρούς γράφονταν και λέγονταν για κατάργησή του. Ακόμη και υπουργοί άλλωστε που δήλωναν ότι είναι αντίθετοι με τον συγκεκριμένο νόμο δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε κατάργηση. Και πρόθεσή μας είναι ακριβώς αυτό: να εφαρμόζεται ο νόμος ο οποίος ήδη υπάρχει. Φυσικά, είναι άλλο να εφαρμόζεις ένα νόμο επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς -αφού προηγουμένως έχεις στείλει λανθασμένα μηνύματα- και είναι άλλο να πιστεύεις στην εφαρμογή του. Ο στόχος είναι πάντοτε να βγάλουμε την κουκούλα από τους κουκουλοφόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο.

- Η καθιέρωση υδροφόρων οχημάτων είναι μέσα στις σκέψεις σας;

Είναι αλήθεια πως μας προκαλεί προβληματισμό ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ότι σε περίπτωση εκδήλωσης εκτεταμένων επεισοδίων, στην Αθήνα τουλάχιστον, μία από τις κυριότερες μεθόδους αντιμετώπισης παραμένει η μαζική χρήση χημικών. Στην περίπτωση αυτή τις συνέπειες τις υφίστανται ως γνωστόν όχι μόνο οι ταραχοποιοί αλλά και οι ειρηνικοί διαδηλωτές, όπως επίσης οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Για τον ίδιο λόγο σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους, όπως η χρήση υδροφόρων οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πιστεύω ότι η καλύτερη μέθοδος αποτροπής ταραχών είναι η κοινή λογική, όπως και η σωστή περιφρούρηση από τους διοργανωτές των όποιων συγκεντρώσεων. Αλλο είναι το «διαδηλώνω» και άλλο το «ανέχομαι καταστροφές».             

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου