Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Το Δημόσιο όταν χρωστάει ζητάει εγγυητικές!

Το Δημόσιο όταν χρωστάει ζητάει εγγυητικές!Οποιοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο θα μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλει μόνον προσκομίζοντας ισόποση... εγγυητική επιστολή. Η υποχρέωση αφορά απαιτήσεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εισπράξουν
τίποτε, ώσπου να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Αλλωστε, για να χορηγήσουν οι τράπεζες  εγγυητική επιστολή,  πρέπει να έχουν εξασφάλιση για το σύνολο των χρημάτων που καλύπτει η επιστολή.
Η σχετική διάταξη είχε περιληφθεί σε νόμο που ψηφίστηκε τον  Απρίλιο από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τίθεται τώρα σε εφαρμογή. Σε σχετική  εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη αναφέρεται ότι προκειμένου να εκτελεστεί δικαστική απόφαση από την οποία απορρέει χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου, στην περίπτωση που αυτή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, απαιτείται η προσκόμιση από το δικαιούχο εγγυητικής επιστολής τράπεζας ισόποσης με την απαίτησή του κατά του Δημοσίου.
Το ίδιο ισχύει και όταν η χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου απορρέει από διαταγές πληρωμής.
Το ύψος της εγγυητικής επιστολής μπορεί μετά από αίτηση του δικαιούχου να μειώνεται έως και 50%, μετά από σχετική απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση του ένδικου βοηθήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου