Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αίγυπτος: Ο Μόρσι διέταξε την αποστράτευση του Ταντάουι

O ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διέταξε την αποστράτευση των δύο κορυφαίων στρατηγών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας στην κυβέρνησή του και ήταν ντε φάκτο αρχηγός του κράτους μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο Ταντάουι και ο αρχηγός του επιτελείου στρατού, Σάμι Αναν, αποστρατεύθηκαν και διορίστηκαν σύμβουλοι του προέδρου Μόρσι.
Παράλληλα, διορίστηκε αντιπρόεδρος ο δικαστής Μαχμούντ Μέκι. Νέος υπουργός Αμυνας
διορίστηκε ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Μόρσι Γιάσερ Αλι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει τη συνταγματική διακήρυξη που είχε υιοθετήσει ο στρατός τον Ιούνιο και η οποία απέδιδε ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς και περιόριζε τις εξουσίες του προέδρου.
«Ο πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει τη συνταγματική διακήρυξη που υιοθετήθηκε στις 17 Ιουνίου» από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνούσε εκείνη την εποχή τη χώρα και στη διάρκεια της οποίας είχε σφετεριστεί τη νομοθετική εξουσία, δήλωσε ο Αλι σε μία ανακοίνωσε που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.
Σύμφωνα με δήλωση του στρατηγού Μοχάμεντ ελ-Ασαρ, η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να αποστρατεύσει τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι από το αξίωμα του υπουργού Αμυνας και του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ελήφθη έπειτα από διαβούλευση μαζί του και με το στρατιωτικό συμβούλιο.
«Η απόφαση βασίστηκε σε διαβούλευση με τον στρατάρχη και τα υπόλοιπα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου», δήλωσε.
Στον ανασχηματισμό της ηγεσίας του στρατού που ανακοινώθηκε σήμερα ο Ασαρ διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου