Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οριστικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο


 Για τον κρισιμότερο Σεπτέμβρη της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ μιλούν υποστηρικτές και πολέμιοι του Ευ. Βενιζέλου, συμφωνώντας μόνο σ’ ένα συμπέρασμα: Αν δεν καταφέρει να βγει από τον πολύμηνο κύκλο φθοράς στον οποίο έχει περιέλθει, τότε θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του πραγματικά αντιμέτωπο με τη διάσπαση.
Η επιστροφή του Ευ. Βενιζέλου και των βασικών στελεχών του κόμματος από τις ολιγοήμερες διακοπές τους θα αποτελέσει και την αρχή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών και η ψήφιση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ από τη Βουλή θα είναι ο κρισιμότερος σταθμός. Για όλες τις πλευρές οι ημέρες αυτές δεν είναι ημέρες ξεκούρασης, αλλά τελικής προετοιμασίας. Οι τρεις πρώτοι μήνες της κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκουν χαμένο στο σύνολό του το κόμμα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,
αλλά και όσους ανοιχτά ή στο παρασκήνιο τον στηρίζουν ή
τον αμφισβητούν και όσοι προέβλεπαν ότι «μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα περάσει “βαρύ χειμώνα” για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα» δικαιώνονται.
Ο Ευ. Βενιζέλος περιμένει από όλους να του αναγνωρίσουν ότι ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη φάση του και να τον αφήσουν να χαράξει -σχεδόν μόνος- τη στρατηγική, την οποία ωστόσο δείχνει αδύναμος να επιβάλει. Από την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη -εντός ή εκτός κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας- εκτιμούν ότι ο ίδιος έχει φθαρεί τόσο που αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της ανασύνταξης της παράταξης και συνένωσης των δυνάμεών της ακολουθώντας τακτικές «κλεφτοπολέμου» για να κερδίσουν χρόνο και να προετοιμαστούν είτε για να επικρατήσουν εντός του ΠΑΣΟΚ είτε για να συγκροτήσουν έναν άλλον πολιτικό φορέα. Το χάσμα αυτό δεν πρόκειται να γεφυρωθεί, αντιθέτως, όλοι θεωρούν και το λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το σχοινί θα σπάσει…
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκ θέσεως έχει και τη βασική ευθύνη των αποφάσεων, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του ως κυβερνητικού εταίρου και η θολή στάση του έχει καταστεί αφετηρία επιθέσεων εναντίον του από πολλές πλευρές. Επιπροσθέτως, η… κακή χημεία του τόσο με τον Α. Σαμαρά όσο και με τον Φώτη Κουβέλη τον αποδυναμώνει τόσο σε κομματικό όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και επιτείνει τη φθορά του. «Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχει τη δύναμη να προκαλέσει ρήξη και μαζί την πτώση της κυβέρνησης, οι διαφωνίες και οι… κορόνες εκλαμβάνονται ως τακτικισμοί», λέει χαρακτηριστικά στον Τύπο της Κυριακής έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει αλλά διαφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Οφείλει να επιστρέψει με τις αποφάσεις ειλημμένες», λέει με νόημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αντικρουόμενα συμφέροντα από τους αμφισβητίες του Βενιζέλου

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει σήμα ότι δεν πρόκειται να δώσει αφορμές για πολιτικούς καβγάδες, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με την ηγεσία.


Απέναντι στον κ. Βενιζέλο ωστόσο βρίσκεται μια ετερόκλητη ομάδα κορυφαίων στελεχών, με διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές και ισχυρά «εγώ» που προς το παρόν αδυνατούν να μετατραπούν σε ενιαία δύναμη οργανωμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να αποκτήσουν κοινωνικά ερείσματα.
Ο Α. Λοβέρδος -ο οποίος από όλες τις πλευρές εμφανίζεται ως το αντίπαλον δέος- έχει δώσει σήμα ότι με την επιστροφή του από τις διακοπές δεν πρόκειται να δώσει αφορμές για πολιτικούς καβγάδες και θα ασκήσει τα καθήκοντά του ως ένας απλός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Παπανδρέου επιλέγει την τακτική της φθοράς του διαδόχου του όχι εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά εντός της Βουλής, όπου φέρεται αποφασισμένος να δημοσιοποιεί τη διαφωνία του, ενώ -σύμφωνα με την Ιπποκράτους- θα καθοδηγεί και ένα μικρό αριθμό βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης -που έγινε πρωταγωνιστής επεισοδίου με τον Ευ. Βενιζέλο καταφέρνοντας να φθείρει τον πρόεδρο περισσότερο από τον εαυτό του- είναι σε τροχιά ρήξης και περιμένει την επόμενη σύγκρουση. Πάντως, δεν φέρεται διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του και επιμένει στη θέση του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λάθος να ακολουθεί τακτική αποστάσεων από την κυβέρνηση στην οποία είναι εταίρος, εκτιμώντας ότι αν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, οι επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερες και ο κόσμος θα τιμωρήσει τα «ναι μεν αλλά» Βενιζέλου.
Εκτός Βουλής, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης και άλλοι θα συνεχίσουν να «σπρώχνουν» το ΠΑΣΟΚ προς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και να διαφωνούν με τον πρόεδρό του. Βρίσκονται, άλλωστε, σε συνεννόηση -όχι όμως και συμφωνία- με σημαντικά στελέχη, όπως ο Γ. Φλωρίδης και άλλοι εκσυγχρονιστές που θεωρούν «τελειωμένο» το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Η Ιπποκράτους θεωρεί ότι ενορχηστρωτής της ομάδας που αμφισβητεί τον πρόεδρο είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συμπέρασμα που πολλοί τοποθετούν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

Καταλύτης για τις εξελίξεις η ψήφιση των μέτρων

Αν οι αντίπαλοι του Ευ. Βενιζέλου αποφασίσουν να δώσουν τη μάχη τους εντός ΠΑΣΟΚ, το συντακτικό συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα εξελιχθεί σε «συνέδριο του 1996», ενώ αν αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση νέου κόμματος, η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί από το αν θα έχουμε κύμα διαγραφών ή αποχωρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ από τη Βουλή θα αποδειχθεί καταλύτης για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ευ. Βενιζέλο να επιμένει ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση της χώρας», φράση με την οποία διαφωνούν πολλά δικά του στελέχη που ψάχνουν -αλλά δε βρίσκουν- τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να διαχωρίσει τη δική του τύχη από την τύχη της χώρας…
Γιάννης Καμπουράκης στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου