Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αλλάζει το κλίμα στις σχέσεις με την Γερμανία (το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ)


Χρειάστηκαν τρεις ώρες παραμονής του Αντώνη Σαμαρά στην Καγκελαρία προκειμένου να σβήσουν –τουλάχιστον προς ώρας- τα λάθη και οι κάκιστες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης Παπανδρέου και οι λαναθασμένοι χειρισμοί είχαν οδηγήσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας σε κάκιστο σημείο, κάτι που ασφαλώς δεν είναι και ότι καλύτερο για τη χώρα μας η οποία έτσι κι αλλιώς στηρίζεται στις αποφάσεις του Βερολίνου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά το επίσημο γεύμα, Σαμαράς και Μέρκελ τα είπαν ξανά επί 40 λεπτά στο γραφείο της Καγκελαρίου, σε μια συνομιλία που δεν είχε προγραμματιστεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Γερμανία, κατάφερε να
πείσει την Αγκελα Μέρκελ ότι υπάρχει στην Ελλάδα αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Ότι η νέα κυβέρνηση, με τη δύναμη που της δίνει η τρικομματική στήριξη, μπορεί να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Έχω πειστεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Έχετε τη στήριξή μας», φέρεται να είπε η Καγκελάριος στον Αντώνη Σαμαρά, αίροντας τις επιφυλάξεις των τελευταίων τριών ετών.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στο Παρίσι. Όταν Παρασκευή πρωί κυκλοφορεί στη Γερμανία σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, και λίγες ώρες μετά η ίδια η Αγκελα Μέρκελ «βάζει πλάτη» στην προσπάθεια της Ελλάδας, αυτό ασφαλώς δεν μπορεί παρά να είναι παρά μια μικρή νίκη στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να χρεωθεί στον Σαμαρά είναι το μήνυμα της Μέρκελ στις Κασσάνδρες της εξόδου που μέρα νύχτα απεργάζονται σχέδια για αποβολή της Ελλάδας και δημιουργούν αρνητική ψυχολογία. Ο Σαμαράς έθεσε το θέμα και επίσημα αλλά και ανεπίσημα και η Καγκελάριος συμφώνησε να βοηθήσει σ΄αυτό σταματώντας τα αρνητικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη που «βουλιάζουν» κάθε μέρα την Ελλάδα στην κατάθλιψη.
Στις καθ’ ιδίαν  συνομιλίες Α. Σαμαράς εξήγησε ότι το βασικό μας πρόβλημα στην οικονομία είναι η αρνητική ψυχολογία, η οποία πηγάζει από την έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας και από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές παγκοσμίως. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι τραυματίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας οι οποίες για πολλά χρόνια ήταν εξαιρετικές. Πώς να επενδύσει κάποιος σε μια Ελλάδα η οποία καθημερινά γίνεται πρωτοσέλιδο για άσχημους πάντα λόγους;
Επειδή κάποιοι εδώ στην Αθήνα έσπευσαν να πουν ότι δεν τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Σαμαράς το έβαλε στο τραπέζι αλλά ως αποτέλεσμα της ελληνικής προσπάθειας για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της. Βήμα – βήμα δηλαδή να γίνει η προσπάθεια άρσης των επιφυλάξεων των ξένων και μετά να δοθεί η επιμήκυνση. Πρώτο μέλημα για τον πρωθυπουργό, όπως κατέστησε σαφές, είναι η επόμενη δόση του δανείου για να μπορούν να πληρωθούν  μισθοί και συντάξεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αυξηθεί η ρευστότητα στις αγορές.
Η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης ότι με τα μέτρα δεν πάει άλλο, ότι είναι η τελευταία φορά που συζητά και εφαρμόζει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων και ζήτησε  μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα με αλλαγή της ψυχολογίας και αλλαγή της στάσης των εταίρων μας.
Στην κατ’ ιδίαν σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την Ελλάδα με τον Σαμαρά να τονίζει με έμφαση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες κι ότι η ασφυξία στην οικονομία εξαιτίας των μέτρων δημιουργεί απώλεια εισοδημάτων και αύξηση του ελλείμματος. Η Μέρκελ αναγνώρισε και τις θυσίες αλλά και τη ματαιότητα αυτού του φαύλου κύκλου.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «δε θέλει η Ελλάδα ανομίες στο μακροβούτι που κάνει», αλλά χρηματοδότηση για να πάρει ανάσα.
Τόσο μεταξύ των δύο ηγετών όσο και μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, παρά το γεγονός ότι τέθηκαν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φοροδιαφυγή, τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας. Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για τις αποκρατικοποιήσεις ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός ελληνικού αναπτυξιακού fund στο οποίο θα συμμετέχει η κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα και Έλληνες ιδιώτες.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα. Επίσης, ο Σαμαράς με στοιχεία έδειξε στους Γερμανούς ότι η ύφεση έχει φτάσει σωρευτικά το 20% και με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ θα φτάσει το 30%. «Δεν έχει ξαναγίνει σε καμιά χώρα του κόσμου», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει επαφή του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Μαυραγάνη, με τις ελβετικές αρχές για συμφωνία σχετικά με τις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Επί Γ. Παπανδρέου είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών το ποίο έμεινε ανενεργό. Ο Α. Σαμαράς όρισε τον κ. Παπασταύρο υπεύθυνο για την ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας.
Στο τραπέζι έπεσε και το καυτό θέμα των λαθρομεταναστών με το Σαμαρά να λέει στη Μέρκελ ότι η κατάσταση στη Συρία θα επιδεινώσει το πρόβλημα και να τονίζει ότι η Ελλάδα δαπανά πάρα πολλά για τη φύλαξη των συνόρων της.
Εξαιρετικό το κλίμα και στη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Σόιμπλε ο οποίος καμιά σχέση δεν είχε με τον Σόιμπλε που μέρα – νύχτα μας «στολίζει». Φέρεται μάλιστα να έδωσε τον αριθμό του κινητού του λέγοντας: «Να με παίρνεις όποτε θες».
Σε συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές και είπε ότι είναι αισιόδοξος για την επόμενη δόση του δανείου.
Συμπερασματικά: Το κλίμα αλλάζει, η Γερμανία βλέπει ότι υπάρχει σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση και τα πάντα θα κριθούν σε περίπου 20 ημέρες. Τότε θα δοθεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία. Όμως, το γεγονός ότι θα πάψουν πια να μας σταυρώνουν καθημερινά, αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου