Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Μαίνεται για τρίτη μέρα η φωτιά στη Χίο


Μαίνεται για τρίτη μέρα η πύρινη λαίλαπα στη Χίο, με το πιο επικίνδυνο μέτωπο αυτή την ώρα να είναι στο Πυργί. Στάχτη έχουν γίνει περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή για τους μαστιχοκαλλιεργητές στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών ανακόπηκε νωρίτερα η πορεία του μετώπου από Αρμόλια προς Καλαμωτή. Δύσκολη είναι η κατάσταση στους Ολύμπους και το τρίτο μεγάλο
μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.
Αμεσος είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω της ενίσχυσης των ανέμων που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην περιοχή επιχειρεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων, καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνου Γανιάρη, «η κατάσταση είναι δραματική», καθώς πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. «Σήμερα έχει πολύ αέρα και στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Γανιάρης, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» η φωτιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου – Σιδηρούντας , που είχαν αναδασωθεί μετά την πυρκαγιά του 1987.
Πάντως, οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από οικισμούς, αν και το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των ευπαθών ομάδων δύο οικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου