Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Το μοντέλο διοίκησης Σαμαρά


«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» είχε πει ο Γερμανός Καγκελάριος Όττο Φον Μπίσμαρκ και φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να κινηθεί πάνω στη συγκεκριμένη αντίληψη, έχοντας κατά νου και το δόγμα «ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, αλλά ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».
Με…φάρο λοιπόν τις επόμενες γενιές, ο Σαμαράς προσπαθεί να βάλει μερικά λιθαράκια στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά και να αλλάξει κακώς κείμενα και κατεστημένες αντιλήψεις πολλών δεκαετιών, αδιαφορώντας και για το πολιτικό κόστος και μη κινούμενος ως πολιτικάντης, με τελικό στόχο να επιβάλει τη μεταρρύθμιση και να επιτύχει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την
ανασύνταξη της χώρας.
Μετά από μια δύσκολη για τον ίδιο περίοδο, λόγω του προβλήματος στο δεξί μάτι, δεν υπάρχει περιοχή του κυβερνητικού έργου για την οποία να μην έχει προσωπική αντίληψη και γνώση. Ο ίδιος συνομιλεί με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρακολουθεί το έργο τους, απαιτεί πρόοδο και αποτελέσματα, βάζει τις φωνές όταν πρέπει, ακούει προτάσεις και ιδέες και γενικά εφαρμόζει ένα μοντέλο διοίκησης που είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των προκατόχων του και παραπέμπει σε άλλες περιόδους. Κυρίως διαφέρει πάρα πολύ από αυτό που ζήσαμε τα έτη που στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι δύο τελευταίοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί, οι Καραμανλής και Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει άποψη για το παραμικρό και εκτός από τη…μεγάλη εικόνα επιζητά και γνώση των μικρών θεμάτων, ενώ περίπου δύο μήνες στο τιμόνι της χώρας επιδεικνύει πολιτικά ανακλαστικά που σχολιάζονται θετικά, ακόμη και από πολιτικούς του αντιπάλους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος παρενέβη προσωπικά για διάφορες υποθέσεις όταν διαπίστωσε κραυγαλέες αδικίες ή χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης της νομιμότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Άσυλο Ανιάτων, η περίπτωση της απεργίας στη Χαλυβουργία, η περίπτωση ενός πολύτεκνου που όδευε προς τον Κορυδαλλό για χρέη, κ.α.
Μόλις προχθές τηλεφώνησε ο ίδιος προσωπικά στον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους για να τον διαβεβαιώσει πως θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αθωνική Πολιτεία, με αποτέλεσμα να εισπράξει τα θετικά σχόλια των Αγιορειτών που εξεπλάγην από το τηλεφώνημα.
Για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στις φιέστες της ΔΕΘ. Ως εκ τούτου στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Α. Σαμαράς θα ανέβει για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας την έκθεση και πραγματοποιώντας συναντήσεις με φορείς και θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Η απόφασή του να μην προχωρήσει στην καθιερωμένη ομιλία προς τις παραγωγικές τάξεις και να μην παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί τη βούλησή του να βάλει τέλος σε «πολιτικά ήθη» του παρελθόντος με τις «στρατιές» των υπουργών που θυμίζουν περισσότερο φιέστα παρά κυβερνητικό γεγονός.
Και μην παραλείπει κανείς να προσμετρήσει ότι στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% των αποδοχών των μελών της, ζήτησε να ελέγχει όλα τα ταξίδια των υπουργών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έδωσε εντολή για περιορισμένη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, έκλεισε το εστιατόριο στο Μαξίμου, παρέδωσε το βουλευτικό του αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιεί την πρωθυπουργική “Μερσεντές”, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να παραιτηθεί τελείως, σε μια συμβολική κίνηση, και από τον μισθό του Πρωθυπουργού.
Πριν από λίγα 24ωρα, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, επειδή δεν μείωσε το μισθό του και τις αποδοχές του προσωπικού, αγνοώντας τη σχετική νομοθεσία.
Επίσης, λίγες μέρες πριν έγινε γνωστή η ανακοίνωση της εκταμίευσης των 160 εκατ. ευρώ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων – ποσό που αφορά στο 100% της αποζημίωσης των 70.000 δικαιούχων και που θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 20 Αυγούστου. Με αυτή την απόφαση υλοποιήθηκε μια προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Οι υπουργοί, οι αναπληρωτές τους και οι υφυπουργοί αρχίζουν και καταλαβαίνουν τι εστί Σαμαράς στην Πρωθυπουργία. Ο έλεγχος είναι ασφυκτικός, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία και ήδη έχει άτυπα δημιουργήσει ένα βαθμολόγιο στρατηγικών στόχων μέτρησης αποτελεσμάτων και πρωτοβουλιών.
Και θα υπάρξει και συνέχεια…
 Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου