Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Φορο - αμνηστία με διαδικασίες εξπρές

ypoyrgeio oikonomikon«Κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία σε όλους τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν «μαύρα» εισοδήματα, αλλά και την κινητή και ακίνητη περιουσία, που έχουν αποκρύψει από το κράτος.
Οι διαδικασίες θα είναι «εξπρές», καθώς με ειδική νομοθετική ρύθμιση που μελετάται θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν πάσης φύσεως εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και με ελάχιστο τίμημα να εξασφαλίζουν «φορο-αμνηστία».

Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, να δηλώσουν στην Εφορία όλα τα αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας, που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των κινήσεων που
εξετάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την «τόνωση» των εσόδων και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού που καταγράφει ήδη στο επτάμηνο «απώλειες» που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος άλλωστε επί των εσόδων, υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και κυρίως να αποδώσουν «καρπούς» έως το τέλος του έτους, ώστε να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες αποκλίσεις δίνουν κάθε φορά το δικαίωμα στους επικεφαλής της τρόικας να αμφισβητούν τους στόχους που τίθενται από την κυβέρνηση στο «μέτωπο» των εσόδων και να ζητούν, σε κάθε επίσκεψή τους, την επιβολή νέων μέτρων.
Θα πρέπει, άλλωστε, να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα θεσπιστεί τέτοιου είδους ρύθμισης, αφού κάθε ένα ή δυο χρόνια, αντιμέτωπο με ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην «αθώωση» των από πρόθεση ή αμέλεια φορολογούμενων που δεν είναι τυπικοί στην υποχρέωσή τους για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η αντίστοιχη προηγούμενη ρύθμιση θεσπίστηκε στα μέσα του 2011 και εξέπνευσε μετά από απανωτές παρατάσεις στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μην υποβάλουν κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να μην πληρώσουν κάποιο φόρο, ειδικά μάλιστα τα φετινά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της Εφορίας δεν είναι λίγοι. Αρκετοί, πάντως, είναι και οι υπόχρεοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου κληρονομιών, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας παρακρατούμενων φόρων (π.χ. Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κ.ά.).
Για το λόγο άλλωστε αυτό, όπως επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το κίνητρο που θα δοθεί στους φορολογούμενους θα είναι ισχυρό ώστε να αποφασίσουν να φανερώσουν περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν σήμερα να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που έχουν καταγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Φυσικά, για μια ακόμη φορά, το δέλεαρ για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους θα είναι, όπως και σε κάθε ανάλογη ρύθμιση, η απαλλαγή από τα πρόστιμα και μέρους ή του συνόλου των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων, ενώ η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα αφορά την υποβολή αρχικών, αλλά και τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.
Όσον αφορά ειδικότερα, πάντως, τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση και υπολογίζονται σε περίπου 30.000, μελετάται να απαλλαγούν μόνο από το πρόστιμο μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης, όμως θα επιβαρυνθούν με τα 500 ευρώ από την απώλεια του αφορολόγητου ορίου.
«Ελκυστικός» συντελεστής φόρου με έγκριση της τρόικας
Η ρύθμιση που εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και η οποία σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί το «πράσινο φως» της τρόικας, τα στελέχη της οποίας καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, εφόσον υιοθετηθεί θα προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
* Επιβολή ενός χαμηλού «ελκυστικού» συντελεστή φόρου που θα επιβληθεί στα εισοδήματα και στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. Οι παράγοντες στην Καραγεώργη Σερβίας υπογραμμίζουν ότι με την επιβολή ενός μικρού φόρου θα καταφέρουν να πείσουν όσους δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν τώρα και να γλιτώσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα χειρότερα».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο ύψος του φορολογικού συντελεστή επί της αδήλωτης περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς αναμένεται να είναι ένα θέμα που χρειάζεται να λάβει έγκριση και από τους επικεφαλής της τρόικας.
* Τα κεφάλαια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση θα τους δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.
* Οι υπόχρεοι που θα αποφασίσουν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης θα πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία τα πάντα, δηλαδή καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.
* Όσοι φυσικά δεν ανταποκριθούν στη νέα και τελευταία, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών, ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις και ποινές.
Ούτως ή άλλως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχειών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου η Εφορία θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις και ταυτόχρονα θα προχωρά στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).
* Αυτό που καθιστούν σαφές από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η μελετώμενη νομοθετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.
Κυβερνητική εξαγγελία το μέτρο
Το νέο ευνοϊκό μέτρο για τους φορολογούμενους είχε πάντως προαναγγελθεί, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε αναφερθεί σε ειδική ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, περιουσιολόγιο».
Το περιουσιολόγιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 όπως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, θα είναι ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» του οικονομικού επιτελείου στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που τεθεί σε εφαρμογή, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν για όλους τους φορολογούμενους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις.
Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν από το επόμενο έτος μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
(Πηγή: Ναυτεμπορική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου