Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κρίσης.

Οι φυλετικές και οι εθνικές εντάσεις σε συνδυασμό με την οικονομική λιτότητα και το αίσθημα προδοσίας προς τις ελίτ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα
Πέρα από τη νομισματική και οικονομική, η επόμενη κρίση θα είναι πολιτική με τη βαθύτερη έννοια, αν η πολιτική ελίτ της Ευρώπης μπορεί να διατηρήσει την εξουσία της ή αν θα
αναδυθούν νέες πολιτικές δυνάμεις.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε για να αυξήσει η Γερμανία τις εξαγωγές της στις αναπτυσσόμενες χώρες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του συστήματος ελεύθερου εμπορίου, εκμεταλλεύτηκε τους Κανονισμούς των Βρυξελλών και διαχειρίστηκε το
ευρώ με τρόπο που οι Έλληνες βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση.
 Σίγουρα, τα 20 χρόνια ευημερίας από τη δεκαετία του 1990 ωφέλησαν πολλούς, όχι όμως όλους. 


Η οικονομική ενοποίηση άφησε την ελληνική οικονομία «ορθάνοιχτη» για να μπουν οι Ευρωπαίοι, θέτοντας σε μειονεκτική θέση ορισμένα κομμάτια αυτής, πνίγοντας τους εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.
 Η λιτότητα πλήττει την ελληνική κοινωνία με την απώλεια θέσεων εργασίας, συντάξεων και μισθών!!


Βιοτικό επίπεδο
Αν το τίμημα της διατήρησης της Ευρώπης είναι μία μαζική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων, τότε αποδυναμώνεται και το επιχείρημα υπέρ της διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Επίσης, αν η Ευρώπη αρχίσει να θεωρείται ότι καταρρέει διότι απέτυχε η ευρωπαϊκή ελίτ και η τελευταία θεωρηθεί ότι υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ιδέα ως μέσο για την διατήρηση των δικών της συμφερόντων και θέσεων, τότε η προσήλωση της κοινωνίας στην ευρωπαϊκή ιδέα τίθεται υπό αμφισβήτηση.


Ωστόσο, οι Γερμανοί προωθούν προτάσεις που δίνουν στους πιστωτές τη δυνατότητα να επιβλέπουν τις οικονομικές αποφάσεις των δανειοληπτών και αυτό υπονομεύει δραματικά την εθνική κυριαρχία, πράγμα που είναι δύσκολο να περάσει.


Εξάλλου, οι εθνικές και διεθνείς ελίτ των χωρών της Ευρώπης χρησιμοποίησαν τη μετανάστευση για να τροφοδοτήσουν την οικονομία, αλλά οι φυλετικές και οι εθνικές εντάσεις σε συνδυασμό με την οικονομική λιτότητα και το αίσθημα προδοσίας προς τις ελίτ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα!! 


Συνεπώς, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πως θα λυθεί η χρηματοοικονομική κρίση, αλλά αν θα επιβιώσει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ!
Εξυπακούεται λοιπόν, ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας το πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει δραματικά και θα αναδυθούν νέα κόμματα, προσωπικότητες και αξίες!


Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται για μία ρήξη της ευρωζώνης που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο, ή η ιταλική λιρέτα, ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο!!
Εμείς τι κάνουμε; 
Του Γιώργου Κάρτσωνα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΡΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου