Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Μάχη σε δύο «μέτωπα» για την κυβέρνηση Ραχόι

Μάχη σε δύο «μέτωπα» για την κυβέρνηση Ραχόι
Διμέτωπη μάχη δίνει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία που προχωρεί με γρήγορα βήματα στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου -προϋπόθεση για να εκταμιευθεί το ευρωπαϊκό δάνειο των 100 δισ. που έχει εγκριθεί επί της αρχής- και ταυτόχρονα φέρεται να διαπραγματεύεται ανεπισήμως με την Ε.Ε. (επισήμως το διαψεύδουν οι Βρυξέλλες...) τους όρους ενός πλήρους πακέτου διάσωσης, με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την υπόσχεσή της ότι θα αγοράσει ομόλογα των χωρών που θα ζητήσουν τη συνδρομή των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Στήριξης.
Καθώς η Μαδρίτη δεν έχει αποφασίσει εάν θα ζητήσει βοήθεια και ότι εξελίξεις για το θέμα αυτό δεν αναμένονται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρσλρούης για τον ESM, τις εκλογές στην Ολλανδία (12 Σεπτεμβρίου) και το Eurogroup στις 14-15 του επόμενου μήνα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στην ανάταξη των
τραπεζών: Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα δώσει στην Κεντρική Τράπεζα νέες αρμοδιότητες ταχείας παρέμβασης στα προβληματικά ιδρύματα, σε συνεργασία με το Ταμείο Διάσωσης των Τραπεζών (FROB) που θα μπορεί να τις θέτει σε λύση και εκκαθάριση αφού χρεοκοπήσουν.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις -που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί- η Τράπεζα της Ισπανίας θα μπορεί να απαιτεί από τις προβληματικές τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους εντός δέκα ημερών. Θα αποκτήσει επίσης την αρμοδιότητα να καταρτίζει συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων με τους πιστωτές για λογαριασμό των τραπεζών και να απομακρύνει τα στελέχη της διοίκησης από τις θέσεις τους εάν δεν είναι συνεργάσιμα.
Μετά την πρώτη φάση της βοήθειας από την Κεντρική Τράπεζα, το FROB θα αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση και την «τακτική λύση και εκκαθάριση» των τραπεζών που δεν θα επιστρέφουν την κρατική βοήθεια σε «εύλογο διάστημα». Και σε όσες λάβουν βοήθεια από το Ταμείο, μέτοχοι και ομολογιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν να «γράψουν» ζημίες.
Προηγούμενο
Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Μαδρίτη κατ' επιταγήν της τρόικας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο μέτρο που δημιουργούν προηγούμενο για το «μοντέλο» της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τους Μηχανισμούς Στήριξης, η λειτουργία του οποίου προϋποθέτει τη σύσταση του πανευρωπαϊκού οργάνου εποπτείας των τραπεζών, κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί. Παρά τον ζήλο που επιδεικνύει η Ισπανία στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, η τελευταία δεν επιδεικνύει αντίστοιχο ζήλο όσον αφορά την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης (ύψους 30 δισ.) για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών κρατικοποιημένων τραπεζών όπως η Bankia που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, παρά τις πιέσεις της Ισπανίας, «κανείς δεν θέλει να εκταμιεύσει χρήματα τώρα? Γερμανία και Ολλανδία δεν επιθυμούν να κάνουν κάτι πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε δύσκολα θα συμβεί οτιδήποτε μέχρι τότε».
Η ίδια ημερομηνία αποτελεί ορόσημο και για το πλήρες Μνημόνιο που φέρεται να διαπραγματεύεται η Μαδρίτη (σε συνέχεια του light Μνημονίου για τις τράπεζες), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και επικεντρώνονται στους όρους της βοήθειας. Παρότι φέρεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση να μη ζητηθεί από την Ισπανία να λάβει πολλά πρόσθετα μέτρα πέραν των όσων έχει ήδη υποσχεθεί, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φέρονται να απαιτούν στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, με εκθέσεις προόδου ανά τρεις μήνες και ασφυκτικό έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, εποπτεία α λα ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά που αποτελεί «ανάθεμα» για τον Ραχόι?
Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου