Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Καταγγέλλει τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου η Ε. Μαρκουλλή

Κάλεσε την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφυπνισθεί και να ασκήσει την επιρροή της στην Άγκυρα.
Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κατήγγειλε τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και κάλεσε την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφυπνισθεί και να ασκήσει την επιρροή της στην Άγκυρα για τερματισμό της κατοχής και ανατροπή των τετελεσμένων επί ευρωπαϊκού εδάφους.
"Στην προσπάθεια αυτή η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει επιτέλους να δράσει όχι μόνο ως καρότο, αλλά και ως μαστίγιο. Μόνο τότε η Τουρκία θα πάρει τα μηνύματα που θα μπορούσαν να κάμψουν την αδιαλλαξία της», είπε η κ. Μαρκουλλή μιλώντας σε μνημόσυνο πεσόντων στη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής του 1974.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα θέτει στέρεες βάσεις για την επικράτηση της ειρήνης και ευημερίας του κυπριακού λαού.
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων στης μάχες της Τηλυρίας το 1964, είπε ότι μπροστά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας δεν νοείται ούτε επανάπαυση και εφησυχασμός και κάλεσε σε εγρήγορση και ενδυνάμωση του εσωτερικού μετώπου.
Ο κ. Ομήρου εισηγήθηκε αλλαγή στρατηγικής για αντιμετώπιση των σχεδιασμών της Τουρκίας στην περιοχή και επέκρινε αφελείς, όπως είπε, προσεγγίσεις και τοποθετήσεις που δυνατό να αποενοχοποιούν την τουρκική δολιότητα και να αποπροσανατολίζουν από τους βασικούς εθνικούς στρατηγικούς μας στόχους.
Απογοήτευση για την ατιμωρησία της Τουρκίας εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μιλώντας σε μνημόσυνο πεσόντων στην τουρκική εισβολή.
» Μέσα στο σύστημα που ζούμε, στο οποίο το συμφέρον του ισχυρού βαφτίζεται και δίκαιο, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει στην Κύπρο, αλλά αφήνεται να αναβαθμίζει το ρόλο της και να απαξιώνει αλαζονικά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για τις προσεγγίσεις ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να εγκαταλείψει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να ξεκινήσει από μηδενική βάση και για διεύρυνση των συνομιλιών, ώστε να συμμετέχουν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αυτές οι προσεγγίσεις θα οδηγήσουν μόνο σε περιπέτειες, κινδύνους και σε επανάληψη πικρών εμπειριών του παρελθόντος», είπε ο κ. Κυπριανού.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου