Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Τόλμη και ειλικρίνεια

Η κατάσταση που περνά ο τόπος δεν επιδέχεται παρερμηνειών και μεταφυσικών αναλύσεων για το πώς και τι θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις και άλλα ηχηρά παρόμοια. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και οι υποχρεώσεις δεσμευτικές για όλους, πολύ δε περισσότερο που οι πρωταγωνιστές έχουν γνώση και πείρα από το πρόσφατο παρελθόν. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί τόσος θόρυβος και δυσκαμψία στην πολιτική που υποχρεωτικώς πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως για να μη χάσουμε τη μόνη ευκαιρία που έχουμε ως χώρα για να διατηρήσουμε το κεκτημένο της Eυρωζώνης.
Οι κυβερνητικοί εταίροι με το βάρος της ευθύνης ενός εκάστου δεν έχουν δικαίωμα να? συνδικαλίζονται με αυτό τον παράδοξο τρόπο που ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα αλλά και
παλαιότερα δημιουργώντας μεγαλύτερη σύγχυση για τις προθέσεις τους. Τα δεδομένα είναι γνωστά σε όλους και οι κίνδυνοι επίσης.
Η κυβέρνηση με μόνο όπλο την αξιοπιστία της και την αποφασιστικότητά της οφείλει να τρέξει για να προλάβει τις προθεσμίες που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου. Η λογική υπαγορεύει συνέπεια και αποτελεσματικότητα και εφόσον κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας τότε, προφανώς, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσουμε να θέσουμε με πιο ξεκάθαρο τρόπο την περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος. Για να έχουν νόημα τα ταξίδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι συναντήσεις του με τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να εξασφαλισθεί μια θετική εικόνα για την ασκούμενη πολιτική. Τότε θα είναι ρεαλιστικό να διεκδικηθεί με πιθανότητες επιτυχίας η επιμήκυνση του προγράμματος και ένα αναπτυξιακό πακέτο για να καταστεί το εγχείρημα αξιόπιστο. Η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και το μόνο που δεν θέλει να δει είναι μια ακόμη ανακύκλωση εσωτερικών συγκρούσεων που αναπαράγουν το αδιέξοδο.
Οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οφείλουν να υπερβούν τα συνήθη και να υπηρετήσουν με ειλικρίνεια και χωρίς υστερόβουλες σκέψεις την εθνική προσπάθεια. Αν η χώρα πετύχει να σταθεί όρθια θα έχουν δικαιολογήσει επαξίως και την ύπαρξή τους και τις επιλογές τους. Βεβαίως και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πείραμα της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι εύκολο γι' αυτό απαιτείται περισσότερη ευελιξία και τόλμη από όλους. Με τον χρόνο αν οι προσπάθειες είναι ανυπόκριτες θα καταφέρουν να κατακτήσουν ένα καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας, ώστε το κυβερνητικό σχήμα να λειτουργήσει με μεγαλύτερη άνεση και πρωτίστως αποτελεσματικά για το μέλλον του τόπου.
Οι επόμενες εβδομάδες ισοδυναμούν με χρόνια ολόκληρα στα μέτρα του παρελθόντος και αυτό μοιάζει να το έχουν εμπεδώσει οι πάντες. Το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει πλήρως αντιληφθεί και το κατεπείγον και την ουσία των όσων διακυβεύονται το προσεχές διάστημα. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει ελπίδα και πρέπει να την κάνουμε πράξη χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου