Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αυτομόλησε ο πρωθυπουργός της Συρίας Ριάντ Χιτζάμπ.«Από σήμερα είμαι στρατιώτης αυτής της ευλογημένης επανάστασης» δήλωσε


Αυτομόλησε ο πρωθυπουργός της Συρίας Ριάντ Χιτζάμπ

O (πρώην πλέον) πρωθυπουργός της Συρίας Ριάντ Χιτζάμπ

Βαρύτατο πλήγμα για το καθεστώς Μπασάρ αλ Ασαντ αποτελεί η αυτομόληση του πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος μαζί με δύο υπουργούς της κυβέρνησης διέφυγε στην Ιορδανία και επόμενος σταθμός του θα είναι το Κατάρ. Η αποσκίρτηση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά το διορισμό του Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος όπως δηλώνει είναι πλέον «στρατιώτης της επανάστασης».

Το καθεστώς υποστήριξε διά της συριακής τηλεόρασης ότι ο πρωθυπουργός αποπέμφθηκε, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους, και αντικατάστάθηκε από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Γαλαουάντζι.

Ωστόσο, ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα και μετέβη με την οικογένεια του στην Ιορδανία σε ασφαλές σημείο. Την ίδια πληροφορία περί διαφυγής μετέφερε και ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με δήλωσή του ο ίδιος ο Χιτζάμπ ανακοίνωσε ότι «εγκαταλείπει τις τάξεις του δολοφονικού και τρομοκρατικού καθεστώτος και εντάσσεται στις τάξεις της επανάστασης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας».

«Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι στρατιώτης αυτής της ευλογημένης επανάστασης» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού είπε ακόμη στο Al Jazeera ότι ο Χιτζάμπ πήρε την απόφαση να αποσκιρτήσει «λόγω των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» στη Συρία.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η φυγή ήταν σχεδιασμένη από καιρό με τη βοήθεια των ανταρτών, πριν ακόμη αναλάβει ο Χιτζάμπ την πρωθυπουργία. Πρόσθεσε δε ότι ο Χιτζάμπ είχε αναλάβει το αξίωμα γιατί είχε απειλήθεί ότι αν δε το κάνει θα χάσει τη ζωή του.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Χιτζάμπ πρόκειται να εγκαταλείψει το προσεχές διάστημα την Ιορδανία για να μεταβεί στη Ντόχα του Κατάρ, όπου εδρεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Η αντιπολίτευση ανέφερε ακόμη ότι δύο υπουργοί και τρεις ανώτατοι αξιωματικοί έφυγαν με τον Χιτζάμπ για την Ιορδανία.

Ο Χιτζάμπ, που στο παρελθόν ήταν υπουργός Γεωργίας και θεωρούνταν πιστός Μπααθιστής, είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ασαντ μετά τις εκλογές του Ιουνίου σε μία προσπάθεια να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ασαντ.

Η διαφυγή του Χιτζάμπ είναι η σοβαρότερη στους 16 μήνες της εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο· το καθεστώς μετρά ήδη δεκάδες αξιωματικούς –μεταξύ τους και 31 ανώτατους– που έχουν αυτομολήσει σε γειτονικές χώρες όπως και μερικούς διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου