Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ανάπτυξη μέσω γεωθερμικής ενέργειας για τον Δήμο Νέστου

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες πραγματοποιεί ο δήμος Νέστου, καθώς τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και για το περιβάλλον είναι πολλά: εργασιακές προοπτικές και τόνωση του αγροτικού τομέα, καταπολέμηση της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας, μείωση της χρήσης των συμβατικών καυσίμων και παραγωγή θερμικής ενέργειας με κόστος μηδενικό.
Τα γεωθερμικά πεδία που έχουν βρεθεί στο Ερατεινό Χρυσούπολης, με νερά άριστης ποιότητας και θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 82 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και ταυτόχρονα να καταστήσουν βιώσιμο τον αγροτικό κλάδο.

Η ανάπτυξη της περιοχής με τον εύφορο κάμπο της, η εξοικονόμηση καυσίμων και ενέργειας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η παραγωγή εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, η συγκράτηση του πληθυσμού και βεβαίως η βελτίωση των συνθηκών ζωής και περιβάλλοντος είναι μερικές από τις αιτίες που ο δήμος Νέστου προωθεί το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού-Χρυσούπολης, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 35-40 τετραγωνικά χλμ, μεταξύ των χωριών Ποντολιβάδου-Χρυσούπολης-Αγιάσματος, με κέντρο το Ερατεινό.
«Είμαστε σε φάση ωριμότητας. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές μελέτες, το προτείνουμε δε ως έργο «σημαία», καθώς αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα με έναν προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι ο δήμος προχωράει στη δημοπράτηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η υλοποίηση του έργου θα είναι μόνο η αρχή για την επέκταση και στο υπόλοιπο πιθανό πεδίο που έχει εντοπιστεί από τις ερευνητικές γεωτρήσεις του Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Έτσι λοιπόν, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Καθώς ο δήμος Νέστου είναι αγροτική περιοχή με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, με 15 συσκευαστήρια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και με τρία εργοστάσια ζωοτροφών, η δημοτική αρχή προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να δώσει νέα ώθηση προς τα αγροτικά προϊόντα.
«Μπορούμε να μεταφέρουμε την αγροτική μας παραγωγή στην Κεντρική Λαχαναγορά της Ευρώπης, στο Μόναχο, μέσα σε δυο ώρες» επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης τονίζοντας παράλληλα ότι η πύλη του διεθνούς αεροδρομίου Χρυσούπολης Καβάλας τούς δίνει αυτή τη δυνατότητα.
«Μπορούμε να προωθήσουμε μια σειρά από δυναμικές καλλιέργειες, να παράγουμε προϊόντα όποτε ακριβώς τα χρειάζεται η αγορά, ακόμη και εκτός εποχής, όπως σπαράγγια, ακτινίδια, φασολάκια, αραβόσιτο, ρύζι κ.ά., αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη κυρίως για τους τοπικούς γεωργούς», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νέστου.
Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημειώνει, η γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στη θέρμανση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και του νερού των δεξαμενών στις υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες. Επιπρόσθετα, μπορεί να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των θερμόφιλων ψαριών όπως τσιπούρες, λαβράκια, χέλια κ.ά.
Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ Καβάλας), στην οποία μπορεί να γίνει παροχή του ρευστού (σ.σ. χρήση γεωθερμικής ενέργειας) για βιομηχανική χρήση και θέρμανση.
Άλλες εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας για την περιοχή μπορούν να είναι η ξήρανση των αγροτικών προϊόντων, η θέρμανση και ψύξη του αεροδρομίου Χρυσούπολης Καβάλας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. και η τηλεθέρμανση κατοικιών, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από τους αρμοδίους η δυνατότητα για δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού κ.ά.
Μέσα από το έργο του γεωθερμικού πεδίου -το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του πανελλαδικά με ανάδοχο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το δήμο Νέστου- η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δυο στόχους: την αξιοποίηση των δυο παραγωγικών γεωτρήσεων, καθώς και την αξιοποίηση 19 ηλεκτροπαραγωγικών γεωτρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού και όχι μόνο.
«Με τις δυο γεωτρήσεις μπορούμε να έχουμε θερμική ενέργεια ικανή να καλύψει 1.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στα πλαίσια ενός μοντέλου αγροτικής τηλεθέρμανσης με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ», τονίζει ο δήμαρχος Νέστου, ενώ όσον αφορά το δεύτερο στόχο του δήμου μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει:
«Εκπονούμε μελέτη για την αξιοποίηση 19 ηλεκτροπαραγωγικών γεωτρήσεων παραγωγής ηλεκτρισμού, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA».
Όπως εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης, οι παραπάνω ηλεκτροπαραγωγικές γεωτρήσεις -οι οποίες αναπτύσσονται ανά 1 χλμ. εντός του βεβαιωμένου πεδίου και η καθεμιά συνοδεύεται από μια γεώτρηση επανεισαγωγής αποδίδοντας 0,5 MW- αφορούν ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και τμηματικά, δηλαδή μία γεώτρηση μαζί με την επανεισαγωγή, καθώς και τους μηχανισμούς μετατροπής της θερμικής σε ηλεκτρική ενέργεια με 3,6 εκατ. ευρώ ή κατά ομάδες, δηλαδή 4-5 γεωτρήσεις με τον αντίστοιχο. προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου