Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

«Δικτατορία» η Σαουδική Αραβία τονίζει η ΥΠΑΜ της Σουηδίας «Η Σαουδική Αραβία είναι ένα αυταρχικό καθεστώς και μια απόλυτη μοναρχία».



Η υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Κάριν Ένστρεμ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το πολίτευμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δικτατορία», αν και ο Καρλ Μπιλτ, ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, προτιμά να μιλά για «απόλυτη μοναρχία».«Η Σαουδική Αραβία είναι ένα αυταρχικό καθεστώς και μια απόλυτη μοναρχία όπου διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε η Ένστρεμ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ. «Η κυβέρνηση (σ.σ. της Σουηδίας) δεν κατατάσσει τις χώρες σε δημοκρατίες ή δικτατορίες αλλά αν πρέπει να περιγράψουμε τη Σαουδική Αραβία» ως το ένα ή το άλλο «τότε η
Σαουδική Αραβία θα πρέπει να χαρακτηριστεί δικτατορία», συνέχισε.

Η υπουργός, που προέρχεται από το Συντηρητικό κόμμα, είχε επικριθεί επειδή αρνιόταν να χαρακτηρίσει το καθεστώς του Ριάντ «δικτατορία», προτιμώντας να το αναφέρει ως «πολύ αυταρχικό καθεστώς», όπως έκανε και σήμερα το πρωί μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο SR.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Συνηθίζω να χαρακτηρίζω τη Σαουδική Αραβία απόλυτη μοναρχία».
Ο προκάτοχος της Ένστρεμ είχε παραιτηθεί στα τέλη Μαρτίου με αφορμή μια αμφιλεγόμενη σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής όπλων. Η σύμβαση αυτή --για τη νομιμότητα της οποίας διενεργείται έρευνα-- «μεταθέτει τα όρια του τι είναι αποδεκτό από τις σουηδικές αρχές» επειδή πρόκειται για «βοήθεια» σε ένα «δικτατορικό» καθεστώς, ανέφερε το SR, ο σταθμός που αποκάλυψε την υπόθεση.

Η Σαουδική Αραβία είναι εδώ και πολλά χρόνια ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σουηδίας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι σουηδικές εξαγωγές προς το Ριάντ έφτασαν το 1,48 δισ. ευρώ (12 δισ. σουηδικές κορώνες) το 2011. Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές όπλων από τη Σουηδία άγγιξαν συνολικά τα 13,9 δισ. κορώνες και η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος καλύτερος πελάτης της Στοκχόλμης.

Η Σουηδία αναστέλλει τη βοήθειά της προς την Ρουάντα Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση βοήθειας στη Ρουάντα εν αναμονή διευκρινίσεων από το Κιγκάλι, το οποίο κατηγορείται από τον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει μια ομάδα ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
«Όσον αφορά τη βοήθεια, επιλέξαμε να αναμένουμε να διευκρινιστεί τι συμβαίνει στο Κονγκό και πως αυτές (οι αρχές της Ρουάντας) εμπλέκονται», δήλωσε η υπουργός Συνεργασίας της Σουηδίας Γκουνίλα Κάρλσον στον δημόσιο ραδιοσταθμό SR.

«Δεν σταματήσαμε, επιλέξαμε να παγώσουμε» προσωρινά ένα μέρος της βοήθειας, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η Ρουάντα θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της για την εξέλιξη της περιοχής».
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το πάγωμα αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Στην αναστολή εν μέρει ή ολόκληρης της βοήθειάς τους προς τη Ρουάντα έχουν προχωρήσει επίσης οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία μετά τη δημοσίευση έκθεσης του ΟΗΕ, στην οποία η Ρουάντα κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους στασιαστές της Μ23, μιας οργάνωσης στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Το Κιγκάλι το διαψεύδει και κατηγορεί από την πλευρά του την Κινσάσα ότι υποστηρίζει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), οργάνωση των Χούτου της Ρουάντας που αντιτίθεται στην αρχή του Πολ Καγκάμε και δρα επίσης στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Η Κινσάσα διαψεύδει και αυτή τις κατηγορίες αυτές.
Το 2011 η Σουηδία κατέβαλε στην Ρουάντα βοήθεια 215 εκατομμυρίων κορωνών (26,1 εκατομμύρια ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου