Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι οι φοροφυγάδες, όχι η Μέρκελ

Τα μέτρα που έρχονται για να συμπληρωθεί το φοβερό πακέτο των 11,6 δις θα είναι επώδυνα και το κλίμα στο Βερολίνο όπου θα πάει στις 24 του μήνα, είναι όχι απλά ψυχρό, αλλά παγωμένο, όπως δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις διαφόρων γερμανών. Άγνωστο αν θα την γλυτώσουμε, αλλά πάντως δεν σηκώνουν κουβέντα για αναδιαπραγμάτευση ή επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των στόχων και είναι πλήρως συντονισμένοι σε αυτό. Από την άλλη πλευρά όμως, ας καταλάβουν οι έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτό απασχολούμενοι και μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες που είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και σηκώνουν τα βάρη στ σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ότι ο κύριος αντίπαλός τους δεν είναι η Μέρκελ, αλλά οι συμπολίτες του που διαφεύγουν
συστηματικά και εκείνοι που επιβαρύνουν το δημόσιο κλέβοντας συντάξεις και επιδόματα που δεν δικαιoύνται.
Αυτά που έγιναν στην Ύδρα, που χρειάστηκαν τα ΜΑΤ για να παραπεμφθεί στο αυτόφωρο μαγαζάτορας που πιάστηκε από το ΣΔΟΕ να μην κόβει αποδείξεις δεν είναι πρωτοφανή. Όλοι όσοι έκαναν διακοπές σε τουριστικά νησιά, σε άλλους τουριστικούς προορισμούς και γενικά στην επαρχία γνωρίζουν από πρώτο χέρι την έκταση της φοροδιαφυγής από εστιάτορες, μαγαζάτορες, μαστόρους και άλλους «επαγγελματίες». Οι δε εικόνες που ξεφτίλισαν και την Ύδρα και την Ελλάδα και πρόσφεραν νέα επιχειρήματα στους ξένους που θέλουν να απαλλαγούν από εμάς έχουν ξαναϋπάρξει, στη Λήμνο το καλοκαίρι του 2009 (τότε που ακόμη έβρεχε λεφτά) και σε άλλα νησιά. Στην Ύδρα απλά προστέθηκε το «σόου» της υπεύθυνης του μαγαζιού που λιποθύμησε, του γυιου που έσπευσε να αναλάβει τις ευθύνες και κάποια προηγούμενα που είχαν διάφοροι με τον αστυνόμο του νησιού.
Η νοοτροπία λοιπόν είναι εκεί και την αισθάνονται στο πετσί τους οι έλληνες που είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία, στο μέτρο που τους αναλογούν βέβαια. Και είναι τόσο εκτεταμένη και ριζωμένη που το βλέπουμε στα μήντια και στις παρεμβάσεις που γίνονται υπέρ φοροφυγάδων. Ήταν διάχυτη η συμπάθεια που έδειχναν οι ρεπόρτερς στους «εξεγερμένους» της Ύδρας, πιστοί στην παράδοση της αθάνατης κλεφτουριάς και είναι αρκετές οι περιπτώσεις διαφόρων «παραγόντων» , όχι αναγκαία πολιτικών, που παρεμβαίνουν όταν ο ΣΔΟΕ στέλνει παραβάτες στο αυτόφωρο. Έτσι, όταν δεν φτάνουν στο σημείο να τρομοκρατήσουν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, όπως στη Λήμνο, στην Ύδρα και αλλού, να τους δώσουν να καταλάβουν ότι η ... εξουσία τους δεν περνάει.
Ολοι αυτοί βέβαια θέλουν δρόμους, λιμάνια, σχολεία, επιδοτούμενα και όλες τις υπηρεσίες που ένα κράτος πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, αρκεί να τα πληρώνουν άλλοι. Και συνήθως είναι οι πρώτοι «αγανακτισμένοι», αφού άλλωστε, όπως και χθες, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το ΚΚΕ σπεύδουν να τους προσφέρουν πολιτική κάλυψη. Για τους πολίτες όμως που υφίστανται τα βάρη είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Αυτός είναι ο εσωτερικός εχθρός τους, αρκεί να το καταλάβουν. Γιατί αν δεν υπήρχε τέτοια μεγάλη φοροδιαφυγή, τα μέτρα δεν θα ήταν τόσο επώδυνα και αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου