Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ρύθμιση οφειλών προς το ΤΠΔ μέσω ΙΚΑ

xrimataΤη δυνατότητα μείωσης του ύψους των δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν οι δανειολήπτες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα υποκαταστήματα του ιδρύματος και να μειώσουν το ποσό της δόσης, ώστε να μην υπερβαίνει τα 3/10 των μηνιαίων απολαβών ή της κύριας και επικουρικής σύνταξής τους.
Αναλυτικά η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι: 1. Μειώνεται σε 3/10 το ποσοστό των υποχρεωτικά εκχωρούμενων εκάστοτε τακτικών μηνιαίων απολαβών ή της κύριας και επικουρικής σύνταξης και όλων γενικά των μερισμάτων και άλλων παροχών των ασφαλιστικών ταμείων των δανειζομένων για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των χορηγούμενων από το ΤΠ&Δανείων τοκοχρεωλυτικών δόσεων του στεγαστικού τομέα, καθώς και των δανείων που έχουν συνομολογηθεί πριν από την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Ως τακτικές μηνιαίες
απολαβές νοούνται οι αποδοχές τις οποίες δικαιούται ο δανειολήπτης, αφαιρουμένου και μη υπολογιζόμενου του ποσού που τυχόν λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά κατ'Α εφαρμογή της παρ. 2 του άρθ. 29 του ν. 4024/2011.
Επομένως, θα πρέπει να παρακρατούνται και να αποδίδονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τουλάχιστον τα 3/10 των μηνιαίων απολαβών, ως άνω, για την εξυπηρέτηση της μηνιαίας δόσης του δανείου ή των δανείων.
2. Σε περίπτωση που η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση του/των δανείου/ων είναι μεγαλύτερη των 3/10 των ως άνω απολαβών, οι δανειολήπτες οφείλουν να σας γνωρίζουν με υπεύθυνη δήλωση:
• ότι συναινούν να παρακρατείται ποσοστό μεγαλύτερο των 3/10 από τις μηνιαίες απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή
• ότι δεν συναινούν στη παρακράτηση ποσοστού μεγαλύτερου των 3/10 των μηνιαίων αποδοχών τους, αναλαμβάνοντας τη υποχρέωση να καταβάλλουν εξ ιδίων τη διαφορά των δόσεων ανά εξάμηνο (έως 30/6 ή 31/12), στην Κεντρική Υπηρεσία του ΤΠ&Δ, στα καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιά ή στην/στις τράπεζα/ες και στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που τους έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως.
Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων:
α) Για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα σας καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν συναινούν στην παρακράτηση ποσοστού μεγαλύτερου των 3/10 από τις μηνιαίες απολαβές τους, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση καταβολής του υπολειπόμενου ποσού εξ ιδίων, ως αναφέρεται, θα πρέπει άμεσα να γνωστοποιείτε στο Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων εγγράφως, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ή συζυγικό, ΑΦΜ ή και τον αριθμό λογαριασμού δανείου (εάν σας είναι γνωστός).
β) Οι δανειολήπτες, που η μηνιαία δόση των δανείων τους είναι μικρότερη των 3/10 των τακτικών αποδοχών τους δεν χρειάζεται να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των δανείων με το τρέχον συμβατικό επιτόκιο, καταργουμένου του ορίου ηλικίας των δανειοληπτών, το Ταμείο Παρακαταθηκών δίνει τη δυνατότητα:
i. στεγαστικά δάνεια: δυνατότητα αποπληρωμής αυτών μέχρι και 40 έτη,
ii. επισκευαστικά δάνεια: επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής έως 30 έτη,
iii. δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων: επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά 10 έτη και όριο ηλικίας δανειολήπτη τα 85 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου