Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Συρία: ΗΠΑ, Ισραήλ, Σ. Αραβία, Κατάρ και Τουρκία, ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς


 Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ότι από κέντρα επιχειρήσεων στην Τουρκία υποστηρίζουν τους αντάρτες, διευθύνουν τις επιχειρήσεις κι επιβλέπουν την πορεία των μαχών στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη χώρα, η οποία διαρκεί 17 μήνες.  Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες ο πρεσβευτής της Συρίας Μπασάρ Τζααφάρι κατηγόρησε επίσης το Κατάρ, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ότι «φιλοξενούν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».

«Η Τουρκία έχει δημιουργήσει στο έδαφός της κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων τα οποία

διευθύνονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ», υποστήριξε ο Τζααφάρι στην επιστολή του, η οποία φέρει ημερομηνία 2α Αυγούστου.
 
   «Τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούνται για να επιβλέπονται οι μάχες που διεξάγουν οι τρομοκράτες εναντίον Σύρων πολιτών στο Χαλέπι και σε άλλες πόλεις της Συρίας και οι σφαγές που διαπράττουν οι τρομοκράτες αφού εισέρχονται στη Συρία σε μεγάλους αριθμούς», ανέφερε ο πρεσβευτής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μια μυστική διαταγή η οποία επιτρέπει την παροχή βοήθειας στους αντάρτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με ένα μυστικό κέντρο επιχειρήσεων το οποίο διευθύνουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ώστε να διοχετεύεται ζωτικής σημασίας βοήθεια τόσο σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και στο πεδίο των επικοινωνιών, στους αντάρτες.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν σκοτώσει πάνω από 15.000 ανθρώπους μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας τον Μάρτιο του 2011, που ωστόσο σταδιακά μετατράπηκαν σε εμφύλια σύρραξη. Η Δαμασκός λέει ότι οι αντάρτες έχουν σκοτώσει χιλιάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.

 Το Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και οικονομική πρωτεύουσα, σφυροκοπείται εδώ κι εβδομάδες από το πυροβολικό του συριακού στρατού. Οι αντάρτες εξήγγειλαν χθες ότι θα αντεπιτεθούν, μετά την απώλεια εδαφών, ενώ κάτοικοι της πόλης την εγκατέλειπαν εν μέσω μιας ανάπαυλας στις μάχες.
   «Εκείνοι που χύνουν δάκρυα για αυτό το οποίο συμβαίνει στο Χαλέπι κι απαιτούν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ακριβώς οι ίδιοι που προκάλεσαν την τραγωδία με την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία και τον εξοπλισμό των τρομοκρατικών ομάδων», υποστήριξε ο Τζααφάρι.   Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία ηγούνται μιας εκστρατείας «για την μεταβολή της ισορροπίας στην περιφέρεια και των εξαναγκασμό των χωρών της να συμμορφωθούν με τις ηγεμονικές πολιτικές και να υποκύψουν στην βούληση των δυτικών κρατών».

 Ο Τζααφάρι ζήτησε από το ΣΑ του ΟΗΕ να πιέσεις αυτές τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν, να οπλίζουν και να χρηματοδοτούν τους αντάρτες και να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου