Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ALPHA BANK Αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013

Αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013 Συνδεδεμένο με την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, είναι το ύψος των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και σημειώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο εμφανίζεται αναγκαίο. Παράλληλα, σημειώνει ότι δύο μονάδες του ΑΕΠ είναι η επίπτωση που υπάρχει για το πρώτο εξάμηνο του έτους, από τη συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων. Η Alpha κάνει λόγο για προοπτικές -υπό προϋποθέσεις- ουσιαστικού περιορισμού της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε στη συνέχεια «να εξασφαλιστούν και οι προϋποθέσεις για πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και για πραγματική ανάπτυξη από το 2014».
Οι αναλυτές της Alpha Bank χαρακτηρίζουν «ικανοποιητική» την εκτέλεση του προϋπολογισμού,
«αφού το πρωτογενές έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν κατά 2,7 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το επτάμηνο του 2011 και κατά 1,47 δισ. χαμηλότερο από το στόχο που είχε τεθεί από την τρόικα για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ανωτέρω αποτέλεσμα επιτεύχθηκε παρά το ότι τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ήταν μειωμένα στο επτάμηνο φέτος κατά 1 δισ. έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι και κατά 2,23 δισ. από το στόχο που είχε τεθεί για το επτάμηνο αυτό».
Συμπέρασμα
Από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης στο επτάμηνο του 2012 η Alpha συμπεραίνει ότι:
α) Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα σημειώνει σημαντική πρόοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της περικοπής των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. και
β) ότι «οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι και κατά το 2012 η εξέλιξη των εσόδων του Τ.Π. προκύπτει ως συνδυασμός μιας νέας μεγάλης επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων και μιας νέας έξαρσης της φοροδιαφυγής των ίδιων ευρέων κατηγοριών φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».
«Αν τα καθαρά έσοδα του Τ.Π. δεν καταγράψουν σημαντική αύξηση το 2012, παρά τις πολλές σημαντικές νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αυτό θα οφείλεται σε νέα επιτάχυνση της φοροδιαφυγής αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Alpha και κάνει λόγο για αναγκαιότητα πρόσθετης περικοπής των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά και των συντάξεων που παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου