Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Aπό Οκτώβριο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

TON ΟΚΤΩΒΡΙΟ αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών Το βασικό πλαίσιο της αξιολόγησης παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας. Τον Οκτώβριο έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα που θα περιγράφει κριτήρια και διαδικασία. Πρώτες βολές από την ΟΛΜΕ
TON ΟΚΤΩΒΡΙΟ αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών


Με μισθολογικό «bonus» και βαθμολογική εξέλιξη θα επιβραβεύονται δάσκαλοι και καθηγητές οι οποίοι θα αξιολογούνται θετικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κίνητρα για την εξέλιξή τους. Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο εντός του Οκτωβρίου και αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας.
«Μετά από 30 χρόνια, είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών. Επιτέλους, θα υπάρξει αξιολόγηση στα σχολεία με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι πριν από την έναρξη της αξιολόγησης, θα προηγηθεί διαβούλευση με τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, ενώ η επιτροπή που συνεστήθη -αποτελείται από πανεπιστημιακούς και σχολικούς συμβούλους- θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση ερωτηματολογίου βασικών αρχών αξιολόγησης προκειμένου να ερωτηθεί σχετικά η εκπαιδευτική κοινότητα. Κάλεσε μάλιστα όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην έρευνα, η οποία θα γίνει μέσω Διαδικτύου.
«Η αξιολόγηση θα γίνει με κριτήρια ποιοτικά και εκπαιδευτικά», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.
Σε καμία περίπτωση, προσέθεσε, οι διαδικασίες της αξιολόγησης δεν θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Αντιθέτως, είπε, «θα δώσουμε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να εξελίσσονται διαρκώς. Θα τους δώσουμε κάποιο μπόνους. Ακόμη και μισθολογικό».
Κατά τα λοιπά, τονίστηκε ότι η αξιολόγηση θα επαναλαμβάνεται περιοδικά και θα ανατεθεί σε μία Αρχή που θα εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα όλης της διαδικασίας.
Ερωτηθείς για το αν στα κριτήρια που θα ανακοινωθούν θα υπάρξει πρόβλεψη να λαμβάνονται υπόψη και οι επιδόσεις των υποψηφίων, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα αφορά τα πάντα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μάλιστα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο -εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη- να γίνουν ορισμένες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών και των τριών βαθμίδων, λέγοντας ότι με το ζήτημα θα ασχοληθεί η κυβέρνηση το επόμενο σχολικό έτος. «Θα δούμε εάν χρειάζεται να γίνει κάποια παρέμβαση την ερχόμενη χρονιά. Για φέτος, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή», σημείωσε.
Εντονη ήταν η αντίδραση της ομοσπονδίας καθηγητών, η οποία υποστήριξε ότι «η αξιολόγηση γίνεται με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια και έχει στόχο τη μισθολογική καθήλωση και τις απολύσεις μέσω της εφεδρείας».
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τι θα περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα
Η απόδοση των δασκάλων και καθηγητών στο διδακτικό έργο, οι μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούνται αλλά και η τεκμηρίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, είναι τρία από τα κριτήρια τα οποία αναμένεται να συνεκτιμηθούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα ξεκινήσει εντός του προσεχούς σχολικού έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Π.Δ που θα είναι έτοιμο τον Οκτώβρη θα περιληφθούν κριτήρια που θα σχετίζονται:
  • με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του διδακτικού έργου
  • με το αν επιλέγονται κατάλληλες μέθοδοι διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών
  • αν προωθείται η ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών
  • αν διαχειρίζεται ο εκπαιδευτικός ορθολογικά τον διαθέσιμο χρόνο για τη διδασκαλία
  • αν σε ειδικές περιπτώσεις, καλύπτονται οι διαφορετικές ανάγκες μάθησης
  • θα λαμβάνεται υπόψη αν τεκμηριώνονται τα μαθησιακά αποτελέσματα μετά τους στόχους που θα έχουν τεθεί.
ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Διαβεβαιώσεις για βιβλία και διορισμούς
Τη διαβεβαίωση ότι όλα τα βιβλία θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες έως τις 4 Σεπτεμβρίου έδωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τη μεταφορά των μαθητών σε ορισμένες περιοχές αλλά και στα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων.
Ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και ευελπιστεί ότι θα βρεθεί άμεσα λύση. Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (225 στο σύνολο) επεσήμανε ότι είχε ζητήσει περισσότερους αλλά ?όπως είπε? «κατανοούμε το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».
Εκτίμησε πάντως ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα καλυφθούν με τις προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε αναφορά και στο νέο εξεταστικό σύστημα, λέγοντας ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εφαρμογή του, ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2016.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου