Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ Δικαστικός με καταθέσεις 8 εκατ. ευρώ

Δικαστικός με καταθέσεις 8 εκατ. ευρώ
Αρχισαν να «πέφτουν» οι πρώτες «καμπάνες» στους δημοσίους υπαλλήλους με τους «χρυσούς» και κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς η δικαιοσύνη απέβαλε από το σώμα δικαστική υπάλληλο με αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις, που έφθαναν τα 8 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται από δικαστικούς λειτουργούς τιμώρησε τη διοικητική υπάλληλο με την ποινή της οριστικής παύσης απομακρύνοντάς την από το σώμα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η σχετική ποινική διαδικασία για τον καταλογισμό ευθυνών, αφού διαπιστωθεί προηγουμένως η προέλευση των χρημάτων.
Η υπόθεση ήλθε στο φως πριν από λίγο καιρό ύστερα από έρευνα που διενήργησαν στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς,
«ξεσκονίζοντας» τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, με διασταυρώσεις στοιχείων κλ.π.
Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι 13 κρατικοί υπάλληλοι είχαν στη διάθεσή τους πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, κάτι που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από το εισόδημά τους ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Εναντίον τους ασκήθηκαν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς διερευνάται το ενδεχόμενο διάπραξης όχι μόνο φορολογικών αδικημάτων αλλά και βαρύτερων κατηγοριών, όπως νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παραβίασης της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες» κ.λπ., που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Ανάμεσα στους υπαλλήλους αυτούς ήταν και μία δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε επί 31 χρόνια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Με το άνοιγμα των συνολικά 30 τραπεζικών λογαριασμών της, διαπιστώθηκε ότι διέθετε καταθέσεις ύψους 7.965.236,44 ευρώ συνολικά, τις οποίες δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από τα εισοδήματά της.
Οι διωκτικές αρχές, ύστερα από άρση κάθε είδους απορρήτου (τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού) και έρευνα στα υποθηκοφυλακεία, εντόπισαν και σημαντική ακίνητη περιουσία, ενώ διαπίστωσαν ότι η δικαστική υπάλληλος και ο σύζυγός της είχαν στην κατοχή τους και το σύνολο μετοχών ανώνυμης εταιρείας.
Η απολογία
Κατά την απολογία της στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η υπάλληλος υποστήριζε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι δεν δήλωνε τις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, γιατί τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν αμετάβλητα τα τελευταία χρόνια.
Ομως το πειθαρχικό όργανο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς της και, αφήνοντας την ποινική δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τα υπόλοιπα και τη νομιμότητα της προέλευσης των υπέρογκων καταθέσεων, αποφάσισε την οριστική παύση της κρίνοντας ότι έχει υποπέσει στο πειθαρχικό παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς και ανάξιας διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας».
Ανάλογα με την εξέλιξη των ποινικών διαδικασιών, το Δημόσιο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης των υπαλλήλων με τους «χρυσούς» λογαριασμούς, θα μπορούσε να κινήσει και διαδικασίες για δήμευση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον κριθεί παράνομη η προέλευσή τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου