Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Σύνταξη στα 66 και πλαφόν για όλους στα 2.300 ευρώ

Ανατροπές σε ασφαλιστικό, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και μισθούς περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ .
Σύμφωνα με τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΒΗΜΑ της Κυριακής (5/8) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από 1-1-2013, το εφάπαξ ψαλιδίζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργείται, οι πολλαπλές συντάξεις περικόπτονται, ενώ θα χάσουν το επίδομα ανεργίας όσοι έχουν άλλα εισοδήματα.
 
Επίσης μειώνονται μέχρι 35% οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά, ενώ απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι.
 
 
Πιο συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και ΒΗΜΑ της Κυριακής αναφέρουν:
 
Το νέο αυξημένο όριο ηλικίας εκτιμάται ότι θα θίξει τους ασφαλισμένους που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2012. (π.χ. για το δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης είναι 25ετία)
 
Στα 66 έτη θα ανέβει και το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά οι οποίες δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαιώμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους (2012) και οι οποίες σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς θα έβγαιναν στη σύνταξη από την 1/1/2013 στα 65 έτη.
 
Το νέο όριο ηλικίας θα ισχύσει και στις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορουσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη στα 60, καθώς το όριο αυξάνεται κατά 1 έτος και θα διαμορφωθεί στα 61.
 
Με την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας στο 66ο έτος η μοναδική περίπτωση αποχώρησης από την ενεργό δράση προ του ορίου αυτού παραμένει η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης σε ηλικία μεταξύ 60ου και του 66ου έτους. Με την αύξηση του γενικού ορίου κατ΄ ουσίαν επιβάλεται η παραμονή στην εργασία ενός μεγάλου μέρους των ασφαλισμένων και παρατείνεται ο εργασιακός βίος για πάνω από 70% του ενεργού πληθυσμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου